Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doen die metalen kooien met takken in de Schie?

Door Rosa Smit 9 mei 2020

Een gek beeld: in het water rondom de Oostpoortbrug liggen sinds deze week een aantal onverklaarbare langwerpige bakken in het water, gevuld met takken. Zou er iets worden gebouwd, is het een kunstproject, zijn het kunstmatige nestjes voor broedende vogels? Of is er iets heel anders aan de hand? We zochten het voor je uit.

Voor het antwoord kloppen we aan bij de provincie Zuid-Holland, die over het beheer van de Schie gaat. Het blijkt dat de kooien weliswaar niet voor broedende vogels zijn, maar wél  om andere dieren te helpen; namelijk de vissen. We wisten het misschien nog niet zo, maar die kunnen best wat hulp gebruiken in hun voortbestaan.

De kooien worden visbossen genoemd en zijn neergelegd door Hoogheemraadschap Delfland. Ze zijn gevuld met wilgentakken. ”Daartussen kunnen vissen zich verschuilen voor jagende vogels of langsvarende schepen”, vertelt woordvoerder Marcel van den Eng van de provincie. ”Ook kunnen ze er eitjes brengen en voedsel vinden. Op deze plek langs de kade is er ook geen hinder van de scheepvaart.”

Biodiversiteit

De provincie Zuid-Holland en hoogheemraadschap zijn al enige tijd bezig met het vergroten van de biodiversiteit. ”Zoals we weten gaat het niet goed met de insecten en de vogels, maar wat mensen nog wel eens vergeten is dat in het water er ook veel beter kan. Door de vele langsvarende boten en het vervuilde water nam de populatie van een aantal vissen in de Schie af. Op deze manier hoopt de provincie dat de visstand weer op niveau komt.”

Libellen

Als je benieuwd bent naar wat er eigenlijk zoal door de Schie zwemt; de visbossen zullen vooral gebruikt worden door trekvissen als paling, stekelbaars en snoek. Hun nieuwe onderkomens blijven waarschijnlijk zo’n drie jaar staan en in die tijd testen ecologen wat voor resultaten eruit komen. Hoogheemraadschap gaat er ook onderwaterfilmpjes maken om het leven van de dieren laten zien. Deze kun je zien op hun social media-kanalen.

Als je niet zo gecharmeerd bent van hoe de visbossen er nu bij liggen, wees dan niet bang: over een tijdje zullen er allerlei planten op gaan groeien waar insecten als libellen omheen zullen vliegen. Dat ziet er toch een stuk leuker uit.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Zo zochten wij bijvoorbeeld eerder al uit hoe de postcodes in Delft zijn ontstaan en of er echt een koning ligt begraven in het Kalverbos. Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Brievenbus

Delftse mysteries: Hoe zijn de postcodes in Delft ontstaan?

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Delftse mysteries: Wat betekenen die ronde tegeltjes met een T erop in de binnenstad?

Delftse mysteries: Wat doet die toren met koepel daar aan de Kanaalweg?

adv.