Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: wat doen al die groene vogels in Delft?

Door Iris Olsthoorn 20 juli 2019

In héél Delft vliegen ze rond en ze poepen alles onder: de halsbandparkiet. Waar komen die groene vogels vandaan en wat doen ze hier?

De gifgroene, luidruchtige halsbandparkieten komen eigenlijk uit India en Centraal-Afrika. Maar al sinds de jaren ’60 vliegen ze in Nederland rond. Waarschijnlijk komt dat omdat de vogeltjes ontsnapten uit hun kooitjes of losgelaten werden. En wat bleek, de beestjes kunnen hier best goed overleven. Inmiddels zijn er in meerdere Nederlandse steden heuse halsbandparkiet-bolwerken.

Pindaslingers

In Nederland zijn zo’n 12.000 halsbandparkieten te vinden. De parkieten komen vooral in de grote steden voor omdat ze, in de winter, afhankelijk zijn van bijvoeding. Zonder de bekende pindaslingers kunnen de vogeltjes niet overleven. Blijkbaar hangen we daar genoeg van op in Delft, want je hoort en ziet de beestjes overal.

Bron: Npo radio 1VogelbeschermingSovon

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat doet dat varken binnen in de binnenstad? En waarom is het topje van de Nieuwe Kerk zwart? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Lees ook

Delftse mysteries: Waarom heet de wijk ‘het Heilige Land’ zo?

Waarschijnlijk heb je de naam 'Heilige Land' wel voorbij zien komen in het Delftse nieuws van de afg...

Delftse mysteries: Wat betekent de straatnaam ‘Asvest’?

In Delft kom je een heleboel straatnamen tegen waarvan je wel kan gokken wat ze betekenen of waar ze...

Delftse mysteries: Waarom zijn er in Delft zoveel straatnamen met ‘Geer’?

Annageer, Geerboogerd, Geerweg, Korte Geer, Lange Geer, Plantagegeer - Er zijn een heleboel straatna...

Meer over

Mysteries

adv.