Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat betekenen die ronde tegeltjes met een T erop in de binnenstad?

Door Rosa Smit 2 mei 2020

Nu de straten in Delft wat leger zijn, vallen er weer allerlei ‘nieuwe’ dingen op die waarschijnlijk al jaren bestaan. Bijvoorbeeld die kleine, ronde tegeltjes met een T erop, wat doen die verspreid in de binnenstad? We zochten het voor je uit.

Dat deze klinkers veel mensen nu pas opvallen heeft een logische verklaring. Het heeft namelijk alles te maken met het ontbreken van een van iets wat veel mensen nu missen: de terrassen! De tegels zijn er om de terrasafbakening aan te geven. Normaal gesproken bedekken de tafeltjes, stoeltjes en onze voeten en tassen de tegeltjes, of je lette er simpelweg niet op omdat je bijvoorbeeld in de drukte een bekende zag.

Blijkbaar zijn die tegeltjes nodig om de terrassen een beetje ‘in toom te houden’. Peter Jonquière is voorzitter van Commissie Behoud Stadschoon (CBS). ”Ongeveer 6 jaar geleden merkten we om ons heen dat de terrassen op straat en op boten wat te makkelijk begonnen uit te dijen. Het begon soms zelfs een beetje uit de hand te lopen.’’

Zichtbare afspraken

Rond die tijd zijn alle betrokken partijen (horecaondernemers, bewoners en CBS) om de tafel gaan zitten om een nieuw terrassenbeleid op te voeren. Peter: ”We kwamen toen vrij snel tot goede afspraken over de terrasafbakening, maar vonden dat deze ook voor iedereen zichtbaar zouden moeten zijn. Dus voor zowel ondernemers als passanten als voor handhavers.’’ De commissie kwam eerst op het idee van een gekleurde baksteen. Maar dat werd al snel afgekeurd omdat deze stenen bij de proef al werden gejat.

Grote punaises

”Toen heeft omgevingsmanager Irma Lauwers onderzoek gedaan naar andere ontwerpen,” vertelt Peter. ”En zo kwam uiteindelijk het idee van de prikkers naar boven. In de tegels zijn lange pinnen geboord zodat je ze niet gemakkelijk kunt weghalen. De ontwerpen zijn een beetje geïnspireerd op punaises. Je ziet dezelfde tegels rondom de Oude Jan. Daar staat de kerk op afgebeeld en geeft het terrein aan dat nog eigendom is van de kerk.

De tegels liggen er nu dus sinds 2015. Volgens Peter werkt het ‘redelijk’. ‘’Er wordt soms nog een beetje losjes mee omgegaan. ”Maar ach, het is een aanvaardbare manier en het is in ieder geval een stuk beter als hoe het ooit was.’’ Nu maar hopen dat de tegels snel weer functie gaan krijgen…

Lees meer:

Delftse mysteries: Ligt er echt een Franse koning begraven in het Kalverbos?

Tussen de bosjes in het Kalverbos ligt een opvallend graf uit 1845 tussen hoge hekken met de naam: C...

Plaatjes: zo ziet de Kabelfabriek er over een aantal jaren uit

Er gaat de komende jaren veel gebeuren rondom de Schieoevers. Het doel van de gemeente is om er een ...
Slechtvalken

Wil je zien! Er zijn baby-valkjes geboren in Delft

Wist je dat er in de toren van Bouwkunde baby-valkjes zijn geboren? Al voor het vierde jaar op rij n...
aanbiedingen delft algemene foto

5 x zo help jij je favoriete Delftse zaken een handje

Door alle maatregelen rondom het coronavirus hebben ondernemers het niet makkelijk. De straten blijv...

adv.