Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat betekenen de getallen op verkeerslichten?

Door Redactie indebuurt 12 september 2020

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de rode, gele en groene lampen. Alleen is het je weleens opgevallen dat onderaan het verkeerslichtbord cijfers staan? Dat is niet zonder reden. 

2.1, 11.3, 8.1… Als je het eenmaal hebt gezien, vallen de cijfers op elk verkeerslicht je op. Dat is natuurlijk niet alleen in Delft zo, maar in alle gemeentes in Nederland.

Coördinaten

Martijn van Beek is manager productontwikkeling bij Vialis, een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer. Martijn heeft het antwoord op dit mysterie: “Deze cijfers zorgen ervoor dat iedereen in verkeersland, zoals de gemeente, de provincie of leveranciers, weet waar de verkeerslichten staan. Dit zijn landelijke afspraken waardoor het voor de wegbeheerders duidelijk wordt welke lantaarn welke verkeersrichting aanstuurt.”

Codes

Het zijn dus een soort coördinaten. Wanneer er bijvoorbeeld een storing is bij een verkeerslicht in Delft, dan weten wegbeheerders dankzij deze cijfers precies waar ze moeten zijn. De cijfers zijn opgedeeld in twee codes. Martijn: “Het eerste getal geeft de richting van het verkeerslicht aan. Bijvoorbeeld of hij rechtdoor of linksaf gaat. Het cijfer na de punt vertelt wegbeheerders hoeveel verkeerslantaarns naast elkaar hangen met dezelfde richting. Hierdoor wordt het eenvoudiger om bijvoorbeeld een defecte lamp te lokaliseren omdat het nummer aangeeft waar de lantaarn op het kruispunt staat.”

Lees ook

Delftse mysteries: Hoe komt Pluympot aan zijn naam?

Bij veel straatnamen kun je met een beetje fantasie wel bedenken waar ze vandaan komen. Ze hoorden v...

Delftse mysteries: Wat betekenen die borden met een K of Z langs de Schie?

Het valt nauwelijks op, maar als je het eenmaal spot, zie je ze overal in Delft. Waar wij het over h...

Delftse mysteries: Hoe komt de Graswinckelstraat aan zijn naam?

Meestal loop of fiets je door Delft zonder na te denken over alle straatnamen. Toch zitten er vaak b...

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter deze bijzondere paaltjes in de binnenstad?

Een tijdje geleden stuurde lezer Bas ons een prangende kwestie. Hij vroeg zich al bijna een decenniu...

adv.