Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom zit Delft eigenlijk niet in het klassieke Monopoly-spel?

Door Carin van der Meij 21 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in het Monopoly-spel en Delft niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes. Hij vertelde ons eerder al een heleboel leuke weetjes over de straatnamen van Delft. 

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Delft en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Delft. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het spel voorkomt. Gelukkig bestaat er sinds 2017 ook een Delftse versie van Monopoly. Dus als je erg gehecht bent aan onze eigen straatnamen (snappen we wel!), kun je deze aanschaffen!

Bron: Overstraatnamen

Lees ook

vulcanus

Delftse mysteries: Wat doet dat blauwe blok vlakbij de Kanaalweg?

Als je in het donker wel eens over de Kanaalweg fietst, heb je dit ding vast en zeker wel eens door ...

Delftse mysteries: Wat betekenen de getallen op verkeerslichten?

Dagelijks krijgen weggebruikers ermee te maken: verkeerslichten. Onze ogen zijn vooral gericht op de...

Delftse mysteries: Wat doet dat grote houten gebouw middenin de spoorzone?

Sinds halverwege augustus wordt er middenin de spoorzone gebouwd aan een opvallend gebouw. Tussen de...

Meer over

Mysteries

adv.