Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom zijn er in Delft zoveel straatnamen met ‘Geer’?

Door Iris Olsthoorn 15 juni 2019

Annageer, Geerboogerd, Geerweg, Korte Geer, Lange Geer, Plantagegeer – Er zijn een heleboel straatnamen in Delft met het woordje ‘Geer’ erin. Maar wie of wat is die Geer eigenlijk? Was het een persoon, of een ding? We zochten het uit!

In Delft liggen de Annageer, Geerboogerd, Plantagegeer en Geerweg vlak bij elkaar in het noordelijke deel van de binnenstad. De Korte en Lange Geer liggen juist helemaal aan de andere kant, naast en tegenover het oude legermuseum.

Voor de oplossing van dit mysterie raadplegen we de app ‘Straatnamen van Delft‘. De Annageer blijkt vernoemd te zijn naar de Geerweg en de dichtbij liggende Anna Boogerd. Datzelfde geldt voor de Plantagegeer, die bij de Nieuwe Plantage ligt. De Geerboogerd is op zijn beurt weer een combinatie van de Geerweg en Anna Boogerd. Volg je het nog?

Geer = drassig land

Goed; alle deze straten hebben hun naam te danken aan de Geerweg. Dat is ook wel logisch, want deze straatnaam bestaat al sinds 1368. De app vermeldt dat het woord ‘Geer’ twee betekenissen heeft. Eén daarvan is ‘drassig land’. Waarschijnlijk komt de Geerweg zo aan zijn naam: ten noorden van deze weg lag vroeger moeras.

Geer = schuin

Dan zijn er nog de Korte en Lange Geer, die een stuk verder weg van het drassige noordelijke gebied liggen. Waarom deze straten óók ‘Geer’ heten, heeft alles te maken met de tweede betekenis van het woord. Gheer werd in 1331 al vermeld in Delft, en hangt samen met de schuine richting waarin de gracht hier naar de Oude Delft afbuigt. De gracht loopt als het ware in een boogje op deze plek. De percelen op deze straat waren hierdoor ook schuin (in plaats van recht, langs een rechte gracht). Dat schuin lopen wordt ook wel ‘geren’ genoemd. Enfin: de Korte en Lange Geer heten dus zo omdat de straten gebogen lopen en niet recht.

Leuk feitje: Annageer en Plantagegeer bestaan pas officieel sinds 1994. Deze straatjes zijn schuine verbindingen tussen het Koningsplein en de Nieuwe Plantage. Deze twee paadjes hebben dus een dubbele betekenis.

Meer mysteries

Delftse mysteries: Waarom heet dit TU-gebouw ‘Gele Scheikunde?’

De laatste tijd is er één gebouw van de TU veel in het nieuws. Een deel van 'Gele Scheikunde' is onl...
dsm

Delftse mysteries: Waarom stinkt de gistfabriek soms zo?

De geur van gist is in Delft niet meer zo sterk aanwezig als vroeger, maar af en toe kun je de stank...

Delfste mysteries: waarom zit er een Davidster op de toren van de Raamstraatkerk?

Veel Delftenaren hebben het vast al eens opgemerkt: helemaal boven aan de toren van de Raamstraatker...

adv.