Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom moest er eigenlijk een Nieuwe Kerk komen?

Door Iris Olsthoorn 15 februari 2020

In Delft hebben we een Oude Kerk en een Nieuwe Kerk. Uit de namen is makkelijk op te maken dat de Oude Kerk er eerst was. Maar waarom moest er eigenlijk een nieuwe kerk komen? Dat blijkt dus best een bijzonder verhaal, dus we delen het graag met je. 

We moeten hiervoor wel even een aantal eeuwen terugspoelen: naar de 14e eeuw om precies te zijn. Want in op 25 januari 1351 kregen Delftenaar Jan Col en de beruchte bedelaar Symon samen een visioen. Toen Jan wat eten kwam brengen aan Symon, keken beide mannen omhoog en zagen daar, op de plek waar de Nieuwe Kerk nu staat, een prachtige kerk. En niet zomaar eentje: hij was goud en gewijd aan Maria.

Dertig jaar lang hetzelfde visioen

Een leuk detail: de (voorganger van de) Oude Kerk stond in 1351 al zo’n honderd jaar in Delft. Maar op het moment van het visioen van Jan en Symon was de toren zoals we hem nu kennen, pas één jaar af.  Toen was de toren van de Oude Kerk een een van de hoogste torens in de wijde omtrek van Delft. Toch vonden de mannen (of Maria, natuurlijk) blijkbaar dat het nóg hoger, groter en mooier kon.

Bedelaar Symon overleed niet lang na het bewuste visioen, maar onze beste Jan bleef ieder jaar op 25 januari hetzelfde goddelijke bericht op zijn netvlies zien. Hij raakte ervan overtuigd dat Maria graag een kerk wilde op deze plek.  Het duurde vervolgens nog wel even voordat Jan Col de rest van Delft zo ver kreeg om de kerk te bouwen. Onder meer bagijn Geertrui van Oosten steunde Jan bij zijn strijd voor de kerk. Pas dertig jaar na het eerste visioen, in 1381, begon de bouw.

De toren

De eerste versie van de Nieuwe Kerk zag er trouwens alles behalve goud uit. Het was een houten kerk met rieten dak. Twee jaar later werd het eerste deel van steen gebouwd en breidde de kerk zich langzaam uit. In 1396 begon uiteindelijk de bouw van de toren. Het duurde exact 100 jaar(!) voordat het af was. Die toren van toen zag er trouwens anders uit dan wat we hem nu kennen. Door de stadsbrand van 1536, de Delftse Donderslag van 1654 én een blikseminslag in 1872 raakte de spits zwaar beschadigd en werd er steeds een nieuw stukje toren opgezet. Inmiddels is de kerk nog steeds niet van goud, maar wel prachtig!

 

Meer over

Mysteries

adv.