Delftse mysteries: Waarom staat er ‘Wees Blij’ op de muur van het Doelenplein?

Door Iris Olsthoorn 30 juni 2018

Sinds een aantal jaren worden bezoekers van het Doelenplein er door grote, witte letters aan herinnerd dat ze blij moeten zijn. Best grappig misschien zelfs een beetje inspirerend, maar wie heeft dat ‘Wees Blij’ eigenlijk bedacht en opgehangen? We zochten het voor je uit. 

Onze zoektocht begint met een klein kastje-naar-de-muurverhaal: de Delftse kunstwacht weet van niets, maar verwijst ons door naar Hotel de Plataan. Ook zij weten niet wie er verantwoordelijk is voor de letters, maar denken dat de woningcorporatie van Doelenplein nummer 14 tot en met 18 erachter zit. Maarja, welke van de vele Delftse verhuur-organisaties?

Wees Blij bleef alleen

Gelukkig hebben we snel beet: Wees Blij is opgehangen door Vestia, weet de persvoorlichter Hanneke Klumpes ons te vertellen. “Vóór de financiële crisis begonnen we een project waarbij we op al onze nieuwe of gerenoveerde gebouwen spreuken zouden hangen. Wees Blij was daarvan de allereerste. Maar helaas is het project door omstandigheden nooit doorgezet en is het bij deze ene spreuk gebleven.” Delft hád dus half vol kunnen hangen met spreuken en opbeurende geboden. Maar Wees Blij is en blijft voorlopig uniek.

Geen gemopper

Waarom er dan precies gekozen is voor Wees Blij? Dat weet de bedenker van Vestia ons te vertellen: “Enerzijds wilden we een korte spreuk die blijvend intrigeert: wat zouden ze ermee bedoelen; wat zit erachter? Anderzijds wilden we met de spreuk voor de stad en haar inwoners op een goede plek iets positiefs, vrolijks en optimistisch uitzenden. Genoeg geklaag, gemopper, grijs weer, ellende, somberte, gedoe – Kom op, ‘wees blij’!”

Dat je neus van voren zit en niet opzij

Bovendien kan je een heleboel opbeurende dingen vóór en achter de spreuk zetten, vertelt de bedenker: “Ik noem maar wat voorbeelden. Wees blij:
–       Met wat je hebt;
–       Met de kleine dingen;
–       Dat het mooi weer is;
–       Dat je neus van voren zit en niet opzij;
–       Ook als iets niet lukt;
–       Dat je hier woont en niet in Pompeï 2000 jaar geleden;
–       Als het regent, want als je niet blij bent regent het ook;
–       Dat het goed gaat in de straat, de stad, het land;
–       Met elkaar en voor elkaar;
–       Al weet je niet waarom;
–       Met wat je ziet;
–       En niet alleen in april of mei.”

Amen! We worden er helemaal blij van.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Meer over

Mysteries

adv.