Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom staat er langs de Vliet een bord met ‘motor uit’?

Door Jan van der Mast 17 oktober 2020

Als je van Rijswijk naar Delft fietst langs de Vliet, heb je het misschien wel eens gezien. Op de Delftweg staat een bord met het dwingende advies om je motor af te zetten, in maar liefst zes talen. Maar waarom staat het daar? Er is hier geen brug in de buurt of iets anders waar je op zou moeten wachten. We gingen op zoek naar het antwoord. Spoiler alert: de oplossing is ons nog een raadsel, maar het leverde wel een leuk verhaal op.

Een eerste associatie is dat het bord iets te maken heeft met het pontje dat hier jarenlang heeft gevaren, hoewel je daar niet met je auto op kon. ‘Keereweer’ heette het pontje dat tot 2012 heeft gevaren. Bij het Jaagpad heeft een zijstraat deze naam gekregen. Zoekmachine Google vertelt ons dat de laatste pontbaas Aad van Geest heet en op het Jaagpad woont. Zou hij meer weten van het bord?

Keereweer

Pontbaas Aad

De oude pontbaas vertelt: “Ik ben begonnen in 1990 en heb ruim 21 jaar op de Keereweer gevaren. Met veel heel plezier. Het bootje voer de hele dag van 7 uur ‘s ochtends tot 18 uur ’s avonds. Ik zette vooral vooral scholieren en mensen die bij TNO werkten over. Ook veel oudere mensen van het Jaagpad die een trammetje wilden pakken. Het was best wel druk, want het was ook een schappelijke prijs. Voetgangers betaalden 1 cent, fietsers 2 cent. Voor dat bedrag hoefde je dus niet om te rijden. Haha.”

Zo’n acht jaar geleden stopte het pontje met varen. “De gemeente Rijswijk wilde bezuinigen.Er waren protesten uit de buurt, maar dat hielp niet. Ja, heel even hebben ze een goedkoper iemand op de boot gezet, maar die veroorzaakte een ongeluk. Er was januari 2012 een aanvaring met een binnenvaartschip en twee mensen van het pontje raakten te water. Daarna is snel de stekker eruit gehaald. Jammer, want het pontje heeft zo’n 80 jaar gevaren.”

De brandende vraag

En dan de grote, brandende vraag: weet pontbaas Aad iets van het bord op de Delftweg? Aad krabt verwonderd achter zijn oren. “Eh, die horen niet bij het pontje. De originele borden had ik graag willen hebben, maar moest ik geven aan het Rijswijks archief. Helaas.”

Kortom, we hebben het raadsel niet kunnen oplossen. Wellicht zijn de borden bedoeld voor schippers van boten die de bocht naar links moeten maken, naar het kanaal aan de oostzijde van Delft. Dat is echter speculatie. Wie weet waarom dit bord er staat? En waarom in zoveel talen? Help ons dit mysterie op te lossen en laat ons het weten.

Deze mysteries losten we op:

Delftse mysteries: Wat betekent de gevelsteen met ‘Huidehandel’ op het Oosteinde?

Naast de Oostpoortschool is een fraaie gevelsteen te zien met het onderschrift ‘De Huidehandel’. Op ...
tuinhuisje oude delft 137

Delftse mysteries: wat doet dat vreemde huisje achter het Stads-Koffyhuis?

Achter het oude stadskantoor, vlakbij het Stads-Koffyhuis,staat een piepklein huisje. Met het vakwer...

Delftse mysteries: Waarom zit Delft eigenlijk niet in het klassieke Monopoly-spel?

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...
vulcanus

Delftse mysteries: Wat doet dat blauwe blok vlakbij de Kanaalweg?

Als je in het donker wel eens over de Kanaalweg fietst, heb je dit ding vast en zeker wel eens door ...

Meer over

Mysteries

adv.