Delftse mysteries: Waarom staan er overal oranje kruizen op de bomen?

Door Iris Olsthoorn 14 november 2018

Je bent er de afgelopen weken vast en zeker langs gelopen of gefietst: een boom met een oranje kruis erop. Waarom zijn er zoveel bomen in Delft gekenmerkt? Is er soms een beginnende graffiti-artiest met een voorliefde voor bomen in de weer geweest? We zochten het uit. 

De oranje kruizen zijn overal in Delft te vinden. Via de gemeente komen we er al snel achter dat het gaat om kruizen 152 op om precies te zijn 152 bomen. De reden waarom de bomen bekruist zijn, is ook makkelijk te achterhalen: deze bomen worden gekapt.

Dit is waarom

Alle bomen in Delft worden eens in de drie jaar gecheckt door een bomenexpert. Deze kan vertellen of een boom gezond is, of hij extra aandacht nodig heeft, of dat er geen redden meer aan is. In dat laatste geval heeft de boom te veel dood hout, rare bomenziektes of groeien er te veel paddenstoelen of schimmels in. Bij 152 bomen is dat het dus het geval, blijkt uit de check van laatst. De zieke of dode bomen krijgen een oranje kruis, zodat bomenkappers binnenkort weten welke bomen en omgehakt mogen worden.

Of de gemeente dat zomaar mag doen, al dat groen weghalen? Ja, bij 58 van de bomen wel. Voor de andere 79 bomen moet de gemeente een kapvergunning aanvragen. Wil je weten of jouw lievelingsboom weg moet? In de Delftse Post van deze week vind je een lijst met de 58 bomen die zonder vergunning gekapt mogen worden en binnenkort dus sowieso weg zijn. Bij de 79 bomen met kapvergunning kun je bezwaar maken, mocht je dat willen. Om welke bomen het gaat, wordt binnenkort bekend.

Er komen nieuwe bij

Wie nu denk ‘boeee, zonde!’, kan een beetje opgelucht ademhalen: er komen 140 nieuwe bomen terug. De nieuwe bomen komen op de plekken waar de oude, zieke bomen nu nog staan. Op twaalf plekken komt er geen boom terug. Daar is sprake van ‘dunning’ zoals de gemeente dat noemt. Oftewel: door het weghalen van sommige bomen is er meer plek voor bomen eromheen om te groeien. Op die plekken blijft het dus groen.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Deze mysteries losten we al eens op

De UFO van Theo Jansen in Delft

Delftse mysteries: het verhaal achter de UFO die in 1980 boven Delft vloog

UFO's: zo nu en dan beweert iemand er een te hebben gezien. Een vreemd vliegend voorwerp in de lucht...

Delftse mysteries: Wat doet dat rode beestje op de muur aan het Zuideinde?

Als je vanaf de Oude Delft richting Rotterdam kijkt, zie je hem met zijn opvallende kleur duidelijk ...

Delftse mysteries: Wat doet dat blauwe pad midden op de campus?

Op de campus van de TU vind je sinds kort een fel blauw stenen pad. Het ligt ter hoogte van facultei...

adv.