Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom worden de Oranjes eigenlijk in Delft bijgezet?

Door Iris Olsthoorn 26 september 2020

In de serie ‘Delftse mysteries’ geven we antwoorden op zaken die je je altijd al eens hebt afgevraagd. Waarom de Oranjes in Delft bijgezet worden, bijvoorbeeld.

nieuwe-kerk-delftHoewel veel Delftenaren het wel zullen weten (of vaag iets herinneren van geschiedenisles), kwam deze vraag toch meerdere keren terug als bij onze lezers.

Dat Willem van Oranje 444 jaar geleden zijn intrek nam in het Prinsenhof was het begin van een lange band van de Oranjes met Delft. Waarom hij nou precies Delft uitkoos als stad om te gaan wonen? Dat legden we al eens uit in een editie van Toen in Delft. 

Tweede keus

Dat Willem van Oranje in Delft werd begraven, was eigenlijk niet de bedoeling. De Nassau’s werden allemaal in Breda begraven, maar ten tijde van de dood van Willem van Oranje in 1584 was die stad in Spaanse handen. Zo kwam het dat de laatste rustplaats van de eerste Willem in de Nieuwe Kerk was.

Uitvaart Juliana
Uitvaart Juliana, Archief ANP

46 Oranjes

Zijn vrouw, broer en halfbroer volgden. Een traditie werd geboren en het Nederlandse Koningshuis wijkt daar dan niet meer gauw van af. En zo komt het dat er eeuwenlang aan Oranje overledenen in Delft onder de grond liggen. In totaal zijn het 46. De laatste begrafenissen waren van Juliana en Bernhard, allebei in 2004. Friso is een bekende uitzondering, hij ligt begraven in Lage Vuursche. Hij is de eerste Oranje sinds 1883 die niet in Delft ligt.

Grafkelder

Onlangs nog opperde Alexander Pechtold dat de grafkelder openbaar gemaakt moest worden via virtual reality. Met zo’n speciale bril op zou je er dan rond kunnen kijken. De grafkelder is nu niet toegankelijk. De burgemeester van Delft bewaart de sleutel, ook al zo’n traditie. Die kelder gaat trouwens alleen open als er twee mensen van de AIVD en twee marechaussees bij zijn.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom lijken de paaltjes op de Beestenmarkt op hakenkruizen? En waarom heet de Oude Jan eigenlijk niet de Oude Piet? 

Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Dit artikel in een gouwe oude en herhalen we daarom nog eens voor je. Het verscheen eerder op indebuurt, in augustus 2017. 

adv.