Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom is Lichtjesavond altijd op dinsdag?

Door Iris Olsthoorn 30 november 2019

Wát hebben we er zin in: over een dikke week is het Lichtjesavond. Op dinsdag 10 december worden de lichtjes in de kerstboom weer traditioneel ontstoken en drinken we de hele avond warme chocomelk en glühwein. Maar er is één ding dat onze lezers zich al tijden afvragen: waarom is Lichtjesavond eigenlijk altijd op dinsdag?

Door alle gezelligheid (en de glühwein) vergeet je steevast de tijd tijdens Lichtjesavond. Niet super handig, want de volgende dag moet er door de meesten van ons gewoon weer gewerkt worden. Hoe ideaal zou het zijn als Lichtjesavond in het weekend was, zodat we nóg langer kunnen feesten?

Zo werd de dinsdag gekozen

Maar zo simpel is het niet, blijkt als we aankloppen bij Herman Weyers. Hij is één van de oprichters van dit inmiddels legendarische feest en vertelt: “Lichtjesavond is oorspronkelijk bedacht om zoveel mogelijk winkels tot 22.00 uur open te hebben. Op die manier maak je een extra interessante koopavond zo vlak voor de kerst. Daarom viel vrijdag meteen al af: de winkels zijn dan immers altijd al langer open. De zaterdag bleek ook geen optie, want de meeste ondernemers waren niet bereid dan óók nog open te gaan.”

Ook andere dagen vielen af: “Maandag- en zondagavond zijn nou eenmaal niet zo handig. En op woensdag- en donderdagavond moet de warenmarkt op de Markt worden op- en afgebouwd.”

Poging op een vrijdag

Voor degene die nu roepen: waarom dan tóch niet lekker op een vrijdag? Dat is dus al eens geprobeerd. “We hebben één jaar gepoogd (het vijfde of zesde jaar) over te stappen naar de vrijdagavond, maar dat was geen succes”, vertelt Herman.

Dus werd voor Lichtjesavond traditioneel de tweede dinsdag van december aangehouden. Dat heeft nóg een voordeel: de boom kan langer staan. “Als we de boom pas op een vrijdag neer zouden kunnen zetten, zou dat zonde zijn. Veel eerder dan nu kan niet, vanwege Sinterklaas. Nu staat de boom ongeveer drie weken. Twee zou te kort zijn.”

Meer over lichtjesavond

lichtjesavond delft 2017

6 praktische dingen die je moet weten over Lichtjesavond 2019

Het is bijna zover: Lichtjesavond 2019 op dinsdag 10 december. Wij vertellen alles wat je moet weten...

Dit wordt het weer tijdens Lichtjesavond 2019

Lichtjesavond 2019 komt er bijna aan en we willen natuurlijk allemaal weten of we onze kerstmuts uit...
lichtjesavond delft 2019

5 x dit wil je weten over Lichtjesavond Delft 2019

Over een paar weken is één van de leukste avonden van het jaar: Lichtjesavond! Dat er dit jaar een b...
lichtjesavond delft

Lichtjesavond Delft 2019

Lichtjesavond Delft 2019 wordt gevierd op dinsdag 10 december. Lichtjesavond Delft zorgt er al jaren...

adv.