Delftse mysteries: waarom is er zoveel horeca in Delft?
Als er een pandje vrij komt in de Delftse binnenstad, kan je er donder op zeggen dat er een koffietent, lunchroom of een combinatie van beiden opent. Dat vinden we best leuk, maar de laatste tijd zijn het er wel héél veel. Hoe komt dat? We zochten het uit.
We gaan te rade bij centrummanager Tom de Weerdt, de man die zich bezig houdt met nieuwe en bestaande winkels in Delft. “Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: omdat het werkt. Er is blijkbaar voldoende vraag naar horeca, dus starten ondernemers een lunchroom of koffietent.”
Dit is waarom er zoveel koffietenten zijn
Maar waarom lopen al die horecazaken zo goed? Is iedere Delftenaar ineens koffieverslaafd? “Dit heeft te maken met de crisis. Tijdens de crisis stelde iedereen grote uitgaven zoveel mogelijk uit, maar kleine uitgaven vonden ze wel oké. Hierdoor verdwenen winkels met duurdere producten en kwamen er koffietentjes voor in de plaats.”
Wees gerust: het verzadigingspunt is (bijna) bereikt
Wie bang is dat heel Delft straks één grote koffietent is, kan opgelucht ademhalen. “Ik denk dat het verzadigingspunt in Delft bijna bereikt is. Een paar jaar geleden liepen alle nieuwe horecazaken wel goed, nu zie je dat concepten niet per definitie aanslaan. Ik verwacht dat er over een tijdje wel weer meer winkels openen in plaats van horeca. Dit komt vooral omdat we uit de crisis zijn. Mensen gaan weer geld uitgeven aan grotere dingen. Als die vraag stijgt, zullen er ook meer zaken openen met duurdere producten.”
Tom doet daar ook zijn best voor: “we zijn druk bezig om nieuwe retailconcepten naar Delft te halen. Verder kunnen wij het ook (gedeeltelijk) tegenhouden wanneer té grote horecazaken naar Delft komen. We willen niet dat ze de markt verpesten.”