Delftse mysteries: waarom is er één raam van de Oude Jan dichtgemetseld?

Door Tom Kikuchi 30 maart 2019

Iedereen die wel eens langs de Oude Jan heeft gelopen heeft het wel opgemerkt: er is één raam dichtgemetseld. Maar waarom is dan alleen dat ene raam dichtgemaakt? En is het altijd al dicht geweest? We zochten het uit.

Om dit mysterie op te lossen, nemen we contact op met de stichting Oude en Nieuwe Kerk Delft. Simone van Rooijen weet het antwoord. Wat blijkt? Ook op deze plek zaten vroeger gewoon prachtige glas-in-lood ramen. “Het komt door de stadsbrand in 1536 en de ‘Delftse Donderslag in 1654. Bij de stadsbrand is een deel van de ramen weg gesmolten, en bij de Kruithuisramp zijn alle ramen door de kracht van de explosie eruit geblazen.”

Nieuwe ramen

Na de rampen zag de kerk er een tijdje een stuk minder fraai uit: “Het merendeel van de gesneuvelde ramen werd dichtgemetseld. In de loop van de jaren zijn er weer ramen opengebroken en voorzien van blank of gebrandschilderd glas.”

Het raam aan de achterkant van de Oude Jan is het enige raam dat nog niet is vervangen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de kosten, er zijn namelijk genoeg glaskunstenaars die een nieuw raam kunnen maken. In ieder geval zou het heel goed kunnen dat daar in de toekomst gewoon weer een glazen raam in komt.

Zit jij ook met een mysterie in je maag? Laat het ons weten!

Misschien ook leuk om te lezen:

Delftse mysteries: waarom hebben sommige gebouwen dichtgemetselde ramen?

Soms loop je door de stad en valt je ineens iets op. Bijvoorbeeld dat veel huizen en gebouwen in Del...

Delfste mysteries: waarom zitten er fossielen in de vloer van De Hoven?

Als je in Winkelcentrum De Hoven rond loopt, heb je waarschijnlijk wel iets beters te doen dan naar ...

adv.