Delftse mysteries: Waarom is de Sebastiaansbrug zo ‘onlogisch’ aangelegd?

Door Iris Olsthoorn 27 januari 2018

Als je over de Sebastiaansbrug richting de Zuidwal rijdt, kan je maar beter je handen goed aan het stuur houden. Onderaan moet je best een scherpe bocht maken. ‘Waarom ligt de brug eigenlijk zo onlogisch haaks’?, vroeg Delftenaar Mathijs Louter zich af. We zochten het voor je uit. 

Er is een verklaring voor de ietwat vreemde ligging van de brug en dat begint allemaal bij de aanleg. In 1963 werd de Sint Sebastiaansbrug voor het allereerst gebruikt. Hij was eigenlijk bedoeld om een betere noord-zuid route te maken van en naar de binnenstad. Volgens de plannen die in 1956 gemaakt werden, zou er een weg moeten komen dwars door de binnenstad, naar de westkant van de Beestenmarkt. Dat plan heette het Komplan en zou er ongeveer zo hebben uitgezien:

Je ziet het: dwars over het Bastiaansplein, richting de Blokker en vlak langs Kobus Kuch en Belvedère. Er zijn toen voorbereidingen voor getroffen, zoals het dempen van de Zuidergracht tot aan de Kruisstraat. Er waren véél Delftenaren die het helemaal niet eens waren met het zogenaamde ‘Komplan.’ Ze vonden dat de structuur van de oude binnenstad daardoor te veel zou worden aangetast. Daarom kwam de gemeente in 1967 (gelukkig!) met een nieuw plan op de proppen. In plaats van een weg midden door de binnenstad aan te leggen, werd er gekozen voor een scherpe bocht richting de Zuidwal.

Uitlaatgassen in je wijntje

Goed, we vloeken misschien af en toe wat af door die scherpe bocht (zeker als je per ongeluk op de busbaan belandt…). Maar eigenlijk moeten we juist blij zijn met deze ‘onlogische’ bocht! Want stel je voor, een drankje op de Beestenmarkt smaakt toch lang niet zo lekker meer naast een stoet dampende uitlaatgassen.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Meer over

Mysteries

adv.