Delftse mysteries: waarom hoort Den Hoorn niet bij Delft?

Door Iris Olsthoorn 17 november 2018

Ons buurdorp Den Hoorn gaat op steeds meer plekken naadloos over in Delft. Vanaf sommige plekken ben je zelfs eerder in de Delftse binnenstad dan vanaf bijvoorbeeld Tanthof. Toch hoort het dorp bij de gemeente Midden-Delfland. Waarom hoort Den Hoorn eigenlijk niet gewoon bij Delft? 

Hof van Delft

Hof van Delft Den Hoorn
Hof van Delft in 1866

We duiken eerst eens in de geschiedenis: Den Hoorn is nooit een zelfstandige gemeente geweest. Het dorp werd rond 1100 gesticht en heette toen nog Dijkshoorn. Het was toen een onderdeel van het grafelijk bezit ‘Hof van Delft’ (klinkt bekend, hè). Hof van Delft werd later een zelfstandige gemeente en was eigenlijk best groot: behalve ’t Woudt en Den Hoorn besloeg het ook een heel groot stuk ten westen van de Schie. Het lag aan de westkant tegen Delft aan.

Annexatie

Hof van Delft heeft nog best lang bestaan, tot 1921. Al die tijd hoorde Den Hoorn bij deze gemeente. In dat jaar werd Hof van Delft geannexeerd door de gemeentes Schipluiden en Delft. Schipluiden kreeg toen ’t Woudt, Abtswoude én Den Hoorn. Delft kreeg een stuk van de Voordijkshoornse Polder, dat we nu kennen als de wijk Hof van Delft. Direct na de annexatie begon Delft met bouwen van huizen, waardoor Den Hoorn en Delft nog dichter bij elkaar kwamen te liggen.

Maar waarom kreeg gemeente Schipluiden het dorp Den Hoorn, en kwam het niet bij Delft? Een duidelijk antwoord is niet te vinden. Als de onderhandelingen anders waren gegaan, was Den Hoorn misschien wel gewoon een wijk van Delft geweest.

2004

Toch zijn er later nog kleine stukjes van Den Hoorn bij Delft gekomen. In 2004 gingen de gemeente Schipluiden en Maasland samen verder onder de naam gemeente Midden-Delfland. Toen dit gebeurde kreeg Delft er een paar stukken van Den Hoorn bij: delen van de Voordijkshoorn en een heel stuk Harnaschpolder. Hier zijn nu een heleboel huizen gebouwd, waardoor Delft Den Hoorn op sommige stukken bijna letterlijk omringt.

Toekomst

Er kan dus nog van alles gebeuren. We zullen niet met hooivorken en fakkels ons buurdorp bestormen om de boel eens even op middeleeuwse wijze over te nemen. Maar mochten ze massaal liever Delftenaar worden, zijn ze wat ons betreft met hun leuke koffiezaakjes, bakkersstudio en gezellige dierenarts van harte welkom.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom loopt er een varken middenin de stad? En wat doen al die blauwe voorbanden in Delft? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Meer over

Mysteries

adv.