Delftse mysteries: Wat betekenen die schildjes op Delftse panden?
Je bent ze vast wel eens tegengekomen: de schildjes op sommige Delftse huizen. Maar heb je er weleens bij stilgestaan...
In Delft barst het van de horeca en dat is hartstikke gezellig. Maar toch vragen wij ons één ding af: bij de bloemenwinkel en de kaasboer ben je een klant, terwijl je als je op een terras zit ineens een gast bent. Hoe zit dat nou precies? Waarom krijgen bezoekers van de horeca een andere naam? We zochten het uit!
Wie kunnen we voor de oplossing van dit vraagstuk beter vragen dan Jon Cornelese van Café de Oude Jan. Hij is een doorgewinterde Delftse horeca-ondernemer én voorzitter van de Delftse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Ik heb géén idee waar het gebruik van de term ‘gasten’ precies vandaan komt”, vertelt hij. “Ik denk dat het al lang geleden ontstaan is: vroeger had je in de kroeg geen barman, maar een gastheer. De gastheer serveerde je drankjes, maar was er ook om met de mensen – zijn gasten – te kaarten en te biljarten, bijvoorbeeld. Hij zorgde dat iedereen zich vermaakte. Dat gebeurt nu minder op die manier, maar de term is gebleven.”
Jon snapt helemaal waarom je bij hem een gast bent en geen klant: “Gastvrijheid is superbelangrijk in de horeca. We zijn er echt op gericht om je welkom en op je gemak te laten voelen. Méér dan bij de bloemenwinkel of de kaasboer.” Dat komt omdat je niet per se alleen voor dat biertje op het terras of aan de bar gaat zitten, maar ook voor de gezelligheid: “Een biertje kun je ook in de supermarkt krijgen, en hem dan thuis opdrinken. In de horeca kom je juist omdat je naast dat biertje ook graag nog een praatje maakt met mensen en de barman.”
Zit jij ook met een mysterie in je maag? Laat het ons weten!
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken