Delftse mysteries: waarom heet het Vrouwjuttenland zo?

Aangeboden door Ekoplaza Delft 18 februari 2019

Je bent waarschijnlijk al tientallen keren over het Vrouwjuttenland gelopen om te winkelen, ecologische boodschappen te doen of cadeautjes te shoppen. Maar heb je er al wel eens over nagedacht waarom de straat zo heet? We zoeken het uit.

De straat is enorm oud: al in 1432 komt het Vrouwjuttenland voor in de Delftse geschiedenisboeken. Het verhaal gaat dat de straat naam zo heet omdat het land van ene Vrouw Jutta was. Wie die mevrouw Jutta dan precies was, is niet helemaal duidelijk. Volgens de app ‘Straatnamen van Delft’ zou het Jutte Diddemannendochter kunnen zijn: zij betaalde in 1334 belasting voor een stuk land vlakbij de Langendijck. Maar het zou óók Jutta van Deventer kunnen zijn, de nicht van graaf Floris V van Holland. Zij was aan het eind van de 13de eeuw abdis van een klooster vlakbij Delft.

Ondernemende vrouwen op het Vrouwjuttenland

Hoe het ook zij: doordat één van deze vrouwen verbonden was met het Vrouwjuttenland, heet de straat nu zo. De straat is nog steeds het thuis van veel ondernemende vrouwen. Zo kun je sieraden kopen bij Xuemei van Xue Mei’s Arts & Crafts, een cadeautje scoren bij Ria van De Winkel, lunchen bij Tamara van Bij Best, hartige taarten bij Esther van Les Gateaux, je haar laten knippen door de dames van Steilloos. En wat dacht je van Ekoplaza? Ook de ecologische supermarkt is in handen van een vrouw: Rina. Hier kun je goede biologische boodschappen halen of een lekker broodje eten in de lunchroom.

Benieuwd wie al die ondernemende vrouwen zijn? Kijk maar:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Ekoplaza Delft. Meer over Ekoplaza Delft ontdekken?

Ekoplaza Delft supermarkten

Nu gesloten08:30 - 19:00

Vrouwjuttenland 33-35, Delft

Bekijk meer:supermarkten

adv.