Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom heet het viaduct bij de IKEA de Liefdesbrief?  

Door Redactie indebuurt 14 december 2019

Je bent er ongetwijfeld al héél vaak onderdoor of overheen gereden: dat vrolijk gekleurde viaduct vlakbij de IKEA. Maar waarom ziet het er eigenlijk zo uit en waarom heet het in hemelsnaam ‘de Liefdesbrief’? Delftenaar David Rob zocht het voor ons uit.

Het viaduct is voor veel mensen een soort toegangspoort tot Delft. Voordat het de ‘Liefdesbrief’ werd, was het viaduct een gratis plek om reclameposters op te hangen en zat het onder de graffiti. Dat was geen mooie binnenkomer, dus in 2007 heeft gemeente Delft besloten om hier verandering in te brengen. Ze hebben het kunstenaarsduo Berkman en Janssens, bestaande uit de beeldend kunstenaars Margot Berkman en Eline Janssens, gevraagd om aan de slag te gaan.

Johannes Vermeer
Johannes Vermeer

Johannes

Als je via Google zoekt op ́de Liefdesbrief Delft ́ vind je al gauw het schilderij van de beroemde schilder Johannes Vermeer. Het viaduct blijkt vernoemd te zijn naar dit kunstwerk en er zelfs op te zijn gebaseerd. En ja, ‘de Liefdesbrief’ is een prachtig schilderij, maar je moet wel héél veel verstand van kunst (of heel veel fantasie) hebben om de gelijkenissen tussen het schilderij en het viaduct meteen te zien. We kloppen daarom aan bij de kunstenaressen zelf.

Rood, rood, rood

Zij vertelden o.a. dat ze het kunstwerk van Vermeer niet letterlijk hebben overgenomen in het viaduct. Ze verwijzen er meer naar. Dit doen ze bijvoorbeeld door de tegels, die je in het schilderij op de vloer ziet, terug te laten komen in het viaduct en door de kleur rood, die in veel schilderijen van Vermeer te zien is, veel te gebruiken in de beschildering van het viaduct. In kunst staat veel open voor interpretatie en dat is ook zo bij dit schilderij. Voor Margot Berkman en Eline Janssens doet dit schilderij vooral aan verlangen denken.

Even reflecteren

Het doel van openbare kunst is om ons stil te doen staan tijdens onze dagelijkse stappen. Wanneer wij onderweg zijn, hebben wij als het ware een verlangen naar het eindpunt. En de Liefdesbrief doet volgens de kunstenaressen nog iets moois: het laat ons stilstaan bij ons verlangen. Dus, vergeet niet even mindful te reflecteren terwijl jij onder dit mooie kunstwerkje doorrijdt!

Dit verhaal verscheen eerder op onze site, op 24 februari 2018. 

delftenaar en delvenaar

Delftse mysteries: wat is het verschil tussen een Delftenaar en Delvenaar?

Oke, toegegeven, voor de échte Delvenaren is dit natuurlijk geen geheim meer. Toch leggen we je het ...
meest-nutteloze-bruggetje-4

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter het meest nutteloze bruggetje van Delft?

Tussen de Pynepoort en de Bastiaanpoort in ligt een gracht. Over die gracht liggen twéé bruggen. Een...
dirk costerplein

Delftse mysteries: Wat staat er eigenlijk op de ‘letterflat’?

Vanaf de Kruithuisweg én de Voorhofdreef is hij supergoed te zien: aan het Dirk Costerplein in Voorh...

Meer over

Mysteries

adv.