Delftse mysteries: Waarom wordt dit huis ‘het spookhuis’ genoemd?

Door Ilse Zoutewelle 27 oktober 2018

Op de Nieuwelaan staat een chique, oud huis. Vooral door die mooie tuin aan de Schie ziet het eruit als een gezellig huis waar je bést zou willen wonen. Maar waarom staat het dan bij veel Delftenaren toch te boek als ‘het spookhuis’? We gingen op onderzoek uit.

Om het antwoord te vinden op deze vraag, kloppen we aan bij buurtbewoner Floris le Conge Kleyn: hij is zo’n beetje een wandelend archief als het gaat om de geschiedenis van de Zuidpoort. Hij weet ons te vertellen waarom het gebouw ‘het spookhuis’ heet: “Van 1900 tot 1945 zat hier het Bacteriologisch Laboratorium van de Technische Hogeschool. Dat is op zich natuurlijk al een spookachtige bezigheid, haha.” Het werd pas écht creepy toen de faculteit leeg kwam te staan en in verval raakte. “Vooral door de treurwilg voor het huis zag het er niet zo gezellig uit. Toen het een paar jaar later óók nog werd gekraakt, werd het nog spookachtiger. Daarna is de bijnaam ‘Het Spookhuis’ ontstaan.”

Krakers

Anno 2018 wonen die krakers er nog steeds. “Ze wonen hier nu wel legaal, hoor. Er zijn appartementen in het gebouw gemaakt en ze wonen hier als woongroep. Eén van de eerste krakers is vorig jaar pas verhuisd.” Ondanks dat het gebouw ‘het spookhuis’ heet, is het blijkbaar toch een gezellige plek om te wonen!

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Meer over

Mysteries

adv.