Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: waarom heet het Rode Dorp het ‘Rode Dorp’?

Door Ilse Zoutewelle 1 april 2017

Iedere Delftenaar heeft wel eens over het Rode Dorp gehoord. Maar weet je eigenlijk ook waarom de buurt zo heet? Wij zochten het uit.

We vragen het Esther Spiero, Rode Dorp-bewoner van het eerste uur: “Ik denk dat Het Rode Dorp zijn naam te danken heeft aan de rode baksteentjes van de flats, maar helemaal zeker weet ik het niet.” We slaan er daarom WikiDelft maar eens op na. En ja hoor, Esther heeft gelijk: ‘Over de herkomst van deze volksnaam bestaan twee theorieën: enerzijds kan het eenvoudigweg op de bebouwing van voornamelijk rode baksteen slaan; anderen beweren dat de naam te maken heeft met de socialistische gezindheid van de bewoners.’ De naam het Rode Dorp is pas in 1993 officieel vastgesteld, maar voor die tijd was dit in de volksmond al de gebruikelijke naam.

Chaotische buurt

Overigens stond het Rode Dorp vooral vroeger niet al te best bekend. Esther weet er alles van: “Toen ik hier opgroeide, was het een chaotische buurt.” Kijk maar eens naar deze video uit 1989:

De rust is wedergekeerd

Maar intussen is de rust aardig wedergekeerd. “Het is nu veel beter dan vroeger. Stukken rustiger en lekker multi-culti.” Het bevalt haar prima om hier te wonen: “Ik ben een tijdje weggeweest, maar mijn oma is hier altijd blijven wonen. Toen ik hoorde dat er een huis vrij kwam, ben ik hier met mijn kinderen naar toe verhuisd zodat we nog wat tijd met oma konden spenderen. En we zijn er eigenlijk altijd blijven wonen!”

Meer over

Mysteries

adv.