Delftse mysteries: Wat betekent de straatnaam ‘Asvest’?
In Delft kom je een heleboel straatnamen tegen waarvan je wel kan gokken wat ze betekenen of waar ze naar...
Waarschijnlijk heb je de naam ‘Heilige Land’ wel voorbij zien komen in het Delftse nieuws van de afgelopen jaren. De bekende witte huisjes die er staat, worden in 2020 gesloopt. Maar hoe komt deze wijk in Vrijenban eigenlijk aan zijn bijzondere naam? Wat is er precies ‘heilig’ aan dit stukje Delft? We zochten het uit.
Het Heilige Land ligt dus in Vrijenban, tussen de Bieslandsekade en het Oostblok. De naam van de wijk is in 1993 vastgesteld, maar werd al lang daarvoor gebruikt door de bewoners en andere Delftenaren.
Rond 1920 werden de straten hier aangelegd door de Rooms-Katholieke bouwvereniging Sint Hippolytus. De vereniging had daarbij ook wel een idee hoe zij de straten wilden noemen. Daarom diende het een verzoek in met verschillende namen van belangrijke figuren uit het Rooms-Katholieke geloof. Daarom vind je nu dus een Dr. Schaepmanstraat, Cornelis Musiusstraat, Odulphusstraat, Van der Madestraat, Vondelstraat, Alyd Buserstraat en Geertruyt van Oostenstraat in de wijk.
Hoewel de namen je tegenwoordig niet zoveel meer zullen zeggen, waren alle mensen waar een straat in het Heilige Land naar vernoemd is vroeger erg belangrijk. Zo was Bartholomeus van der Made de stichter van de Oude Kerk en Geertuyt van Oosten was begijn en medeverantwoordelijk voor de bouw van de Nieuwe Kerk.
Omdat de straten naar deze gelovigen werden genoemd, werd de naam van de wijk in de volksmond al snel ‘Het Heilige Land’. Opvallend is wel dat van alle figuren waar een straat naar is vernoemd, maar één persoon heilig is verklaard. Dat was Odulphus. Hij was priester en benedictijn in de 9e eeuw. Hij staat ook wel bekend als ‘Apostel der Friezen’. Waarom de R.K. bouwvereniging nu juist een straat naar hem wilde vernoemen, is niet bekend. Geertuyt van Oosten werd wel als heilige vereerd omdat zij stigmata kreeg rond Pasen, maar werd nooit officieel heilig verklaard. De rest van de figuren waren wel belangrijk voor het Rooms-Katholieke geloof, maar geen heiligen.
In het Heilige Land vind je ook nog de straatnamen Hendrick de Keyserweg, Jan Joostenplein, Oostblok, Stille Putten en Waterblok. Deze namen hebben dan weer niets met het geloof te maken.
Wat het gebruik van de naam ‘Het Heilige Land’ waarschijnlijk ook in de hand werkte, waren de straatnamen die 1952 aan een aantal straten in de naastgelegen wijk Biesland gegeven werden. Als een soort ‘tegenwicht’ vernoemden men hier juist straten naar belangrijke figuren uit het protestantse geloof, zoals de Van Assendelftstraat, Gerardus de Haenstraat en de Oudraadtweg. Een van de grote verschillen tussen het Rooms-Katholieke geloof en het (calvinistisch) protestantisme is dat de eerste heiligen vereert, de tweede niet. Het Heilige Land kan dus op een cynische manier ook gezien worden als ‘dat landje waar ze heiligen vereren’.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken