Delftse mysteries: Waarom heeft Delft eigenlijk netnummer 015?

015 isn’t just a code. 015 is een identiteit. Rapgroep Scheme015 maakte bekendheid met dit netnummer in hun naam, barman Harold vernoemde zijn cocktailbar naar deze drie cijfers en misschien noem je Delft zelf ook wel eens ‘015’. Maar hoe komen we eigenlijk aan deze cijfers? We zochten het uit.
Voor de meesten zal het geen geheim zijn dat 015 afkomstig is van het telefonische netnummer dat er voor onze stad gebruikt wordt. Vaste telefoons (heb jij er nog eentje thuis staan?) beginnen allemaal met dit nummer. Maar wanneer en door wie er besloten dat Delft 015 kreeg, en Den Haag bijvoorbeeld 070?
Niks afgesproken
Anja Tollenaar van het COMM museum wist onze collega’s in Den Haag uit te leggen waar netnummers nou eigenlijk vandaan komen. “In 1881 kwam de eerste telefoonaansluiting in Nederland. Daarna wilden natuurlijk steeds meer mensen een telefoon. Er was toen eigenlijk niks afgesproken over de telefoonnummers. Deze werden gewoon op volgorde gegeven”, zo legt Anja uit. Het is dus niet zo dat Delft de vijftiende stad was waar je kon telefoneren, zoals de fabeltjes wel eens rond gaan. “Het was toen wel een andere tijd. Je kon niet zomaar iemand bellen. Je werd namelijk via de telefooncentrale doorverbonden. Als je dus tante Annie in Den Haag wilde bellen, zorgde de telefoniste daarvoor. De netnummers werden pas ingevoegd toen we automatisch interlokaal konden bellen.”
K1730
Toen de telefonie uit zijn voegen barstte, kreeg elke stad eerst een kengetal. Delft had op dat moment het kengetal K1730. Maar omdat dat eigenlijk véél te lang was – je moest toen nog draaien, niet toetsen – moest daar verandering in komen. Het kengetal werd dus ingekort naar drie cijfers. Op 25 maart 1972 ging Delft over naar netnummer 015.
Maar waarom 015 en niet 017? Omdat Leiden, Alphen aan de Rijn, Naaldwijk, Den Haag en Zoetermeer óók allemaal een kengetal hadden dat begon met 017. Den Haag ging daarom over op 070, Leiden naar 071 en Zoetermeer naar 079. De nummers werden dus helemaal opnieuw ingedeeld. Delft is daarmee een beetje een vreemde eend in de bijt, maar hè: we zijn in ieder geval origineel!