Delftse mysteries: waarom hebben sommige gebouwen dichtgemetselde ramen?

Door Iris Olsthoorn 14 juli 2018

Soms loop je door de stad en valt je ineens iets op. Bijvoorbeeld dat veel huizen en gebouwen in Delft dichtgemetselde ramen hebben. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen? Wij zochten het voor je uit!

Belastingontduiking voor gevorderden

Om dit mysterie op te lossen, moeten wij terug in de tijd. In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politieke drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Hierdoor kwamen er een hoop nieuwe wetten bij in Nederland, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Niet alle Delftenaren hadden daar zin in en besloten de belasting te ontduiken. Hoe? Door een aantal ramen dicht te metselen, probleem opgelost!

Nu voor de sier

Toch zijn niet alle dichtgemetselde ramen zo te verklaren. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en lang niet alle huizen komen uit die tijdsperiode. Hoe zit dat dan? Dit antwoord is veel simpeler. De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp. Kan ook.

Vorige week losten we dit mysterie op

Schoorsteen

Delftse mysteries: Wat doet die enorme schoorsteen op de Ezelsveldlaan?

Je bent er vast wel eens langs gefietst of gewandeld: op de Ezelsveldlaan (achter de Jumbo Bastiaans...

Meer over

Mysteries

adv.