Delftse mysteries: Waarom hangt er een bijbel boven de Subway op de Markt?

Door Iris Olsthoorn 24 juni 2017

De Delftse binnenstad hangt vol met bijzondere uithangbordjes, maar één is er wel erg opvallend. Op de Markt, boven het hoekpand van de broodjeswinkel Subway hangt een bijbel. Wat doet dat heilige boek daar? 

Het boek is groot, met gouden details en heeft zelfs een eigen afdakje. Op de pui van het pand staat in oude letters ‘In den beslagen bijbel’: het gaat hier dus zéker weten om een bijbel. Verder ziet het er naar uit dat dit er al heel lang hangt.

Sinds 1477

En dat klopt. Hoe de bijbel daar terecht is gekomen? Leuk weetje (voor de christenen onder ons): de allereerste gedrukte, Nederlandstalige bijbel werd in Delft gemaakt. Drie keer raden waar… juistem, in het hoekpand aan de Markt. Dit gebeurde op 10 januari in het jaar 1477.

Boekdrukkunst

De boekdrukkunst was net uitgevonden, en tot nu toe waren er alleen nog bijbels in het Latijn gedrukt. De oplage dan deze ‘Delftse bijbel’ wordt geschat op 250. Dit was voor veel christenen een belangrijk moment, want het was voor veel van hen de eerste keer dat ze de Bijbel konden lezen zonder hulp van een priester. Dat dat in Delft gebeurde, was zeker voor die tijd een bijzondere prestatie. Dus daar moest mee worden gepronkt op de gevel natuurlijk. Wil je de Delftse bijbel lezen? Dat kan, want hij is gewoon online te vinden. Dat is geen makkelijke klus, van het Nederlands van de 15e eeuw is niet zoals we het vandaag kennen.

Rond 1880 veranderde de boekdrukkerij in een bakkerswinkel en werd de pui aangepast naar hoe we hem nu kennen. De ramen en kozijnen werden rond, de ingang werd precies op de hoek geplaatst. Maar de bijbel bleef al die tijd hangen.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

adv.