Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom hangt dit koperen schild op de Binnenwatersloot?

Door Jan van der Mast 24 oktober 2020

Misschien is het je opgevallen, misschien ook niet, want je moet je nek flink strekken om het te zien. Boven de boekwinkel van Waltman op de Binnenwatersloot hangt een gietijzeren rood schild met de afbeelding van een vrouw, die doet denken aan het Vrijheidsbeeld in New York. In haar rechterarm heeft ze een toorts. Of is het iets anders? We gingen op onderzoek uit. Niet zo eenvoudig omdat een half jaar geleden de Waltmanwinkel failliet is verklaard.

Corpsmaagd

Gelukkig geeft de alom bekende online zoekmachine ons snel een verklaring. De vrouw van de afbeelding is de ‘Corpsmaagd’. Zij werd eind 19e eeuw als een belangrijk symbool geïntroduceerd bij het DSC (Delfts Studenten Corps). Rebellerende studenten hadden in 1861 strijd geleverd met een oer-conservatieve rector-magnificus en Vrije Studie afgedwongen. De afgebeelde maagd heeft in haar rechterhand een spiegel die het licht van de sterren opvangt. Onderaan staat de Latijnse spreuk ‘Inspice et cautus eris’, te vertalen als ‘Spiegelt u en u zult op uw hoede zijn.’

Technische Boekhandel Waltman

Dan rest de vraag wat het schild met de boekhandel te maken heeft. Waltman startte in 1863 zijn winkel op de Binnenwatersloot. Behalve een boekhandel gespecialiseerd in wetenschappelijk boeken, was het ook een drukkerij en uitgeverij. Waltman drukte jaarlijks de studentenalmanak en deed veel voor het corps, de enige studentenvereniging in die tijd. In 1896 werd hij officieel Corpsleverancier en mocht dat laten zien door het schild boven zijn winkel te hangen. In totaal zijn er zes leveranciers. Deze zijn verenigd in een College van Corpsleveranciers dat gezellige contacten onderhoudt met het Corps. Jaarlijks worden ze uitgenodigd op de Phoenix-sociëteit  om een potje te bowlen en biljarten met de Senaat.

Spoorloos

Overigens is het schild een halve eeuw zoek geweest. In de tweede wereldoorlog is het veilig opgeborgen op een zolder om in 1997 door een neef van de eigenaar – Wim Prins – te worden gevonden. Toen is het teruggehangen aan de gevel. Spijtig is natuurlijk dat Waltman failliet is en de waakzame, alerte Corpsmaagd eenzaam boven een leegstaand iconisch pand hangt.

Lees ook

Delftse mysteries: Waarom staat er langs de Vliet een bord met ‘motor uit’?

Als je van Rijswijk naar Delft fietst langs de Vliet, heb je het misschien wel eens gezien. Op de De...
tanthof buurtnummers

Delftse mysteries: Waarom hebben alle buurten in Tanthof een eigen nummer?

Het is je vast al eens opgevallen: als je door Tanthof rijdt, kom je overal bordjes tegen met daarop...

Delftse mysteries: Wat betekent de gevelsteen met ‘Huidehandel’ op het Oosteinde?

Naast de Oostpoortschool is een fraaie gevelsteen te zien met het onderschrift ‘De Huidehandel’. Op ...
tuinhuisje oude delft 137

Delftse mysteries: wat doet dat vreemde huisje achter het Stads-Koffyhuis?

Achter het oude stadskantoor, vlakbij het Stads-Koffyhuis,staat een piepklein huisje. Met het vakwer...

Delftse mysteries: Waarom zit Delft eigenlijk niet in het klassieke Monopoly-spel?

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel i...

Meer over

Mysteries

adv.