Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: waarom heeft de Bloedbrug zo’n lugubere naam?

Door Iris Olsthoorn 21 september 2019

In Delft zijn de meeste straat- en bruggennamen mooi, statig of zelfs grappig – maar de Bloedbrug heeft niet zo’n vrolijke naam. Hoe komt de brug op de hoek van het Vrouwjuttenland aan deze lugubere titel? Is er soms een bloederige moord gepleegd? 

Eigenlijk weten zelfs de historici achter WikiDelft het niet helemaal zeker. Er gaan namelijk twee verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van deze brug. Eén is een stuk minder bloederig dan de ander.

Bloedende Vlamingen

Het eerste verhaal is afkomstig van de Delftse geschiedschrijver Dirck Everts van Bleyswyck. Volgens hem is de naam van de brug ontstaan na de bloederige strijd die in 1304 tegen de Vlaming plaatsvond. Die Vlamingen zouden, volgens zijn verhaal, namelijk via deze brug en de Vlamingstraat gevlucht zijn voor het geweld. Daarom zouden de brug en straat zo heten. Maar daar gaat er iets mis: de Bloedbrug én de Vlamingstraat werden pas ná de uitbreiding van Delft, in 1355, aangelegd. Dat is ongeveer 50 jaar na de strijd met de Vlamingen. Voor die tijd lagen er aan de oostkant van Delft alleen moerassen, dus het is niet zo waarschijnlijk dat de Belgische buren daar doorheen geploegd hebben.

Lakenververs

Daar komt het tweede theorie de hoek om kijken. Het kan ook zo zijn dat er vroeger rood geverfde lakens over de leuningen te drogen hingen. In Delft waren er eind de 14e eeuw twee grote industrieën: bier brouwen en lakens verven. Voor beiden was veel water nodig, maar omdat lakenverf het water vervuilde mochten de lakens alleen in de oostelijke grachten geverfd en gewassen worden. De Verwersdijk dankt zijn naam bijvoorbeeld ook aan deze lakenindustrie. Het kan dus ook zo zijn dat de Bloedbrug zijn naam te danken heeft aan de rode kleurstof die bij het verven gebruikt werd, die vervolgens in de gracht terecht kwam en het water bloedrood kleurde. Rode verf of rood bloed dus.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom loopt er een varken middenin de stad? En wat doen al die blauwe voorbanden in Delft? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Meer over

Mysteries

adv.