Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waar ligt de boot van de Delftse Sinterklaas als hij niet vaart?

Door Ilse Zoutewelle 16 november 2019

Tegen kinderen vertel je natuurlijk dat Sinterklaas en zijn boot he-le-maal uit Spanje naar Nederland komt varen. In werkelijkheid stappen Sinterklaas en zijn pieten ter hoogte van de Delftweg op de boot om vervolgens onthaald te worden in de stad. Maar van wie is die boot eigenlijk? En wat gebeurt er de rest van het jaar mee?

Voor het antwoord op dit mysterie kloppen we aan bij Giancarlo. Hij is een van de organisatoren van de intocht. Hij vertelt: “De boot is het eigendom van scouting Nautilus. Zij lenen hem voor de intocht uit aan ons.”

Ronald (links, met de pet op) in actie tijdens de intocht. Foto: Gwenyth Janssen Lok

Zomerkampen

Aha! Maar nu weten we nog steeds niet wat er de rest van het jaar mee gebeurt. Daar heeft Ronald Meinema antwoord op. Hij is lid van de scouting én vaste schipper bij de intocht van Sinterklaas. “De M.S. Energie wordt gebruikt voor onze zomerkampen. De boot heeft 21 vaste slaapplaatsen en een keuken. We gaan er ook mee naar zeilwedstrijden: op het dek vervoeren we dan vier zeilboten.”

Versieren

De M.S. Energie wordt al 25 jaar (!) gebruikt voor de intocht van Sinterklaas. Het kost wel wat moeite om hem klaar te maken voor het feest: “We zetten grote houten palen op het dek, zodat pieten erin kunnen klimmen. Normaliter heeft het schip geen masten. Ook versieren we de hele boot met vlaggetjes.”

‘Ik vaar op goed geluk’

Ronald is de perfecte stuurman voor de intocht, want in het dagelijks leven vaart hij elke dag op een blusboot in de Rotterdamse haven. Het schipperen van de pakjesboot is best een uitdaging: “Er staan tachtig pieten op die boot, ik zie niks! Ik vaar op het woord van de mensen die naast me staan en op goed geluk. Ik heb nog nooit iets geraakt, gelukkig maar!”

Lees ook:

tuinhuisje oude delft 137

Delftse mysteries: wat doet dat vreemde huisje achter het Stads-Koffyhuis?

Achter het oude stadskantoor, vlakbij het Stads-Koffyhuis,staat een piepklein huisje. Met het vakwer...

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter ‘stonehenge’ in het Westerkwartier?

Wie wel eens door het Westerkwartier fietst, heeft het zich ongetwijfeld afgevraagd: wat doen die vr...

Meer over

Mysteries

adv.