Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat zit er in het steegje naast Sounds op de Brabantse Turfmarkt?

Door Jan van der Mast 28 november 2020

Aan de Brabantse Turfmarkt ligt een steegje, ingeklemd tussen de winkels van Kruidvat en Sounds. Waarschijnlijk ben je er vaak langs gelopen zonder het lange, één meter smalle straatje te zien. Maar wat zit of zat er eigenlijk in dit steegje? Het antwoord: een oude sigarenfabriek.

Wanneer je aan het einde van het steegje een krakende trap beklimt, kom je in een andere wereld: een grote ruimte met een houten zoldering, slechts onderbroken door dunne stalen kolommen. Deze enorme zaal ademt nog de sfeer uit van de tijd dat Gerrit van der Spek hier een sigarenfabriek had. Dat was vanaf 1875, toen hij van de gemeente Delft toestemming kreeg om op het binnenterrein tussen de Brabantse Turfmarkt en de Koornmarkt een fabriek met drogerij te bouwen. De zaal op de eerste verdieping stond vol met lessenaars, waarachter volwassen mannen en jongetjes zaten, die urenlang gedroogde tabaksbladeren aan het rollen waren tot sigaren. In de bloeitijd werkten er zo’n 250 sigarenmakers bij Van der Spek. Het was een familiebedrijf, dat beschikte over twee Delftse winkels (Jacob Gerritstraat 2, Oude Delft 105), maar ook filialen in Amsterdam en Schiedam. In de winkels werd naast tabakswaar ook koffie en thee verkocht. Dat gebeurde tot 1953. Bijzonder is dat Van der Spek luxe albums uitgaf, waarvoor je plaatjes kon verzamelen. De albums met titels als ‘Mooi Holland’ zijn te vergelijken met de bekende Verkade-albums.

Studio Ninaber

Het fraaie industriele bedrijfspand heeft in de 20e eeuw lang leeg gestaan. Een initiatief voor een kunstgalerie in 1994 onder de naam Sigarenfabriek was geen lang leven beschoren. Een paar jaar geleden is het pand gekocht door de industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben, de man die onder meer de laatste Nederlandse gulden (met Beatrix) heeft ontworpen. Hij liet het complex opknappen en vestigde er op de begane grond Studio Ninaber. De zaal op de eerste verdieping kan worden gebruikt voor festivals of voorstellingen. 

Sinds een paar jaar draagt het steegje de naam Hofje van Jans, en kan je bij mooi weer lekkere gerechtjes eten van patisserie Jans, dat op de Brabantse Turfmarkt 87 zit.

Personeel van de sigarenfabriek Van der Spek.
Winkel Van der Spek in thee, koffie en tabak (Jacob Gerritstraat 2, nu Versteegh)
Foto: Erwin van Tongeren / Delft Fringe Festival

Lees ook

Delftse mysteries: Wat zit er in dat hele kleine gebouwtje aan de Phoenixstraat?

Iedereen kent ‘het zwembad’, het oude stadskantoor aan de Phoenxistraat dat door de blauwwitte gevel...

Delftse mysteries: waarom is er één raam van de Oude Jan dichtgemetseld?

Iedereen die wel eens langs de Oude Jan heeft gelopen heeft het wel opgemerkt: er is één raam dichtg...

Delftse mysteries: Wat is dat voor geheimzinnig cafeetje op het Noordeinde?

Misschien ben je er wel ‘ns langs gefietst en kreeg je zin om er een biertje te drinken: het kroegje...

Meer over

Mysteries

adv.