Delftse mysteries: Wat doen die touwtjes om de spaken van je geparkeerde fiets?

Door Iris Olsthoorn 26 december 2018

Soms heb je je fiets ergens netjes geparkeerd en merk je bij terugkomst ineens dat er een touwtje om de spaken van de stalen ros zit. Dit overkwam ook Delftenaar Anita van Haren een tijdje terug: “Om bijna alle fietsen op station Delft Zuid zijn witte of zwarte touwtjes gebonden. Wie weet waarom?” Nou, wij. We leggen uit wie dit doet en waarom: 

Wie die touwtjes om je fiets bindt? Dat doet de gemeente. In Delft zijn er zó veel fietsen, dat je je fiets maar een bepaalde tijd ergens mag parkeren. In het stationsgebied is dat veertien dagen (behalve in de nieuwe, tweede fietsenstalling) en in andere stallingen, fietsnietjes en plekken in Delft is dat vaak maximaal 28 dagen. Laat je je fiets langer dan dat staan, dan staat hij in de weg en heb je kans dat je fiets door de gemeente als weesfiets wordt aangemerkt.

touwtje fiets
Foto: Anita van Haren

Touwtje als test

Om te kijken of jij je fiets verwaarloost en uit de ouderlijke macht moet worden gezet, doet de gemeente op sommige plekken de touwtjestest. Een controleur bindt een dun touwtje tussen je spaken. Als je gaat fietsen, breekt het touwtje met gemak. Maar als jij je fiets na 14 of 28 dagen nog steeds met geen vinger hebt aangeraakt, zit het touwtje er nog. Dan bestempelt de gemeente je fiets als weesfiets. Je fiets krijgt dan een label met daarop een waarschuwing en hoe lang je je fiets nog weg kan halen. Gebeurt dat niet, dan wordt je fiets meegenomen naar het depot.

Fiets in het depot

Mocht je fiets in het depot belanden, heb je drie dubbel pech: je moet helemaal naar Den Haag om hem op te halen, betaalt €25 én als je het niet binnen vier weken doet, wordt de fiets eigendom van de gemeente. Dus tippie voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en je fiets noodgedwongen ergens lang moet staan: stuur je vriend of vriendin stiekem langs met een schaar. Heb je niet van ons hè!

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom woont er een spinnenkolonie onder de Zuidwal fietstunnel? En spreek je het nou uit als Goorstraat, of Koorstraat? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Lees ook

internationale student kinderfiets

Delftse mysteries: Waarom fietsen internationale studenten vaak op kinderfietsen?

Het is je ongetwijfeld al wel eens opgevallen. Internationale studenten die in Delft wonen, fietsen ...

Delftse mysteries: Hoe komt ’t Haantje aan zijn naam?

't Haantje is een buurt aan de rand van Delft, net over de grens van Rijswijk. Je zult er vast wel e...

adv.