Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waar staat het oudste woonhuis van Delft?

Door Iris Olsthoorn 1 juli 2017

Het centrum van Delft is niet alleen waanzinnig mooi, het is óók eeuwenoud. De stad is bezaaid met schatten uit de geschiedenis. Maar waar vind je eigenlijk het oudste huis? En hoe ziet het eruit?

Het oudste woonhuis van Delft ligt op – je raadt het vast al – de Oude Delft. Nummertje 167 om precies te zijn. Waarschijnlijk ken je het huis, maar heb je nooit bedacht dat het een woonhuis is. Want, het gebouw wordt al jaren lang niet meer als woonhuis gebruikt.

Zo zien de hopbelletjes er uit. Foto: Achter de Gevels van Delft

Jan de Huyter en zijn hop-tax

Het huis werd in 1503 gebouwd door Jan de Huyter. Hij was baljuw en dijkgraaf van Delfland, maar wat hem vooral zo rijk maakte was het pachten van hopgeld (een soort belasting innen). We weten natuurlijk dat Delftenaren van toen nogal van het gele goedje hielden, dus dat was voor Jan flink geld vangen. Vandaar dat hij zich zo’n voornaam woonhuis kon veroorloven. Als je goed kijkt, zie je in de stenen gevel nog allerlei hopbelletjes ter herinnering hieraan.

Verhalen

Zo’n eeuwenoud huis draagt natuurlijk genoeg bijzondere verhalen met zich mee. Zo is er een verhaal dat er tijdens de stadsbrand in 1536 een ooievaar zat te broeien op het dak van het huis. Met haar vleugels beschermden ze haar jongen, zelf overleed ze bij de brand.

Een prent uit de 17e eeuw. Foto: Achter de Gevels van Delft

Gemeenlandshuis

Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland gevestigd in de gebouw. Kort geleden is het huis van binnen weer helemaal gerenoveerd, zodat de werknemers nu op ‘moderne werkplekken’ terecht kunnen, schrijft het AD. Voor ons verandert er niet zoveel, want de gevel is hetzelfde gebleven. Hoe het er binnen uit ziet is pas écht een mysterie, want het kantoor is niet open voor publiek (zelfs wij mogen er niet in!). Als je toch héél graag wil, moet je nog even wachten: tijdens de Open Monumentendag in september mag je naar binnen.

Bron: Achter de Gevels van Delft

 

Meer over

Mysteries Wonen

adv.