Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat zit er in dat hele kleine gebouwtje aan de Phoenixstraat?

Door Jan van der Mast 21 november 2020

Iedereen kent ‘het zwembad’, het oude stadskantoor aan de Phoenxistraat dat door de blauwwitte gevel meteen in het oog springt. Vlak daarnaast ligt een gebouwtje dat een stuk minder bekend is. Het is een klein, smal pandje wat bijna verdwijnt tussen zijn grote buren. Op de gevel staat ‘Sociëteit Standvastigheid’. Maar wat gaat er eigenlijk schuil in dit gebouwtje?

Om dit gebouwtje écht goed te aanschouwen, moet je best even je best doen. Het gebouw ligt niet direct aan de straat, maar aan een smal, langwerpig plein, dat weer schuil gaat achter een gietijzeren hek. Pas als je door de spijlen van het hek tuurt, kan je het twee verdiepingen hoge gebouw zien en de naam die in gouden letters op de gevel is geschreven: Sociëteit Standvastigheid. De reden dat het gebouw deze smalle, langwerpige afmetingen heeft, heeft alles te maken met wat zich op de begane grond bevindt: twee kegelbanen. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt door een club van zo’n 150 leden.

Lange geschiedenis

De vereniging die zich tegenwoordig nog steeds huist in deze sociëteit werd opgericht in 1781, de periode van de Verlichting waarin veel sociëteiten werden opgericht. Tijdens de Franse overheersing kreeg de sociëteit de naam Standvastigheid, om aan te geven dat de leden trouw wilden blijven aan de Oranjes. Anderhalve eeuw lang was de vereniging gehuisvest in het ruime pand aan de Oude Delft 123, maar dit werd in 1953 verkocht aan de Delftse Studenten Bond (DSB). Als voorwaarde werd gesteld  dat in de tuin een nieuw verenigingsgebouw gebouwd mocht worden.

Kegelen, bridgen en biljarten

Tegenwoordig heeft de sociëteit zo’n 150 leden (60% mannen, 40 % vrouwen). Naast de verschillende kegelclubs als De Baanbrekers, De Houthaksters, De Krullenjongens etc, die beneden in de weer zijn, wordt er op de eerste verdieping (de sociëteitszaal) veel bridge gespeeld, en vindt er ook een levendige competitie plaats tussen de leden van de biljartclub ‘Krijt op tijd’.    

Vond er vroeger een ballotage plaats of je wel prinsgezind was, tegenwoordig kan je voorgedragen worden door een van de leden of jezelf schriftelijk aanmelden. De website van Standvastigheid meldt dat er weliswaar nog wel geballoteerd wordt, maar dat ‘levensbeschouwelijke visie en/of politieke geaardheid geen enkele rol meer spelen’.

Lees ook

Delftse mysteries: waarom is er één raam van de Oude Jan dichtgemetseld?

Iedereen die wel eens langs de Oude Jan heeft gelopen heeft het wel opgemerkt: er is één raam dichtg...

Delftse mysteries: Wat is dat voor geheimzinnig cafeetje op het Noordeinde?

Misschien ben je er wel ‘ns langs gefietst en kreeg je zin om er een biertje te drinken: het kroegje...

Delftse mysteries: Wat zit er in het pand met ‘De Verborgen Schat’ op de Verwersdijk?

Dolend door de binnenstad kom je soms op wonderlijke plekken, waar niemand weet van heeft. Verwersdi...

Meer over

Mysteries

adv.