Delftse mysteries: Ligt er echt een Franse koning begraven in het Kalverbos?

Tussen de bosjes in het Kalverbos ligt een opvallend graf uit 1845 tussen hoge hekken met de naam: Charles-Louis duc de Normandië. Het is het graf van een man die beweerde de verdwenen troonopvolger van Frankrijk te zijn. Hoewel meerdere onderzoeken iets anders zeggen, zijn er nog genoeg mensen die daarin geloven. Wat is de waarheid achter het verhaal en waarom lijkt dit voor altijd een mysterie te blijven? We gingen voor je op zoek.

De man in het graf is ‘in eerste instantie’ de Duitser Karl Wilhelm Naundorff. Hij woonde een groot deel van zijn leven in Frankrijk en Engeland en heeft eigenlijk helemaal niet zo heel veel met de Delftse geschiedenis te maken. Ook is na drie grote DNA-onderzoeken duidelijk dat hij niet de troonopvolger van Frankrijk was. Toch zijn er nog veel mensen die niet in die wetenschap meegaan. Stadsgids Dick Stammes deed onderzoek naar waarom dat is en hoe deze man in Delft terecht kwam.

Dat onderzoek legt een bijzonder verhaal bloot. De Duitse Karl was eigenlijk van alles. Horlogemaker, uitvinder, predikant, en dus opeens Franse troonopvolger Lodewijk XVII. ”Voor mij maakt dat veel duidelijk”, zegt Dick. ”Ik las in mijn onderzoek dat Karl waarschijnlijk een pathologisch leugenaar was. Dat is een psychische aandoening waarbij iemand niet anders kan dan liegen. Als je ziet wat hij zogenaamd allemaal was en kon, klinkt het logisch dat een deel daarvan niet waar is. Hij heeft dit verhaal waarschijnlijk gewoon verzonnen en is er gelijk zelf in gaan geloven.” Op het moment dat Karl de Franse familie voor de rechtbank daagt omdat ze zijn identiteit niet erkennen, worden ze hem zat en sturen hem naar Engeland. Daar ontwerpt hij een krachtige bom, die ontploft in zijn huis en waardoor hij heftige brandwonden oploopt. Hierdoor komt hij in geldnood en in de gevangenis.

Link met Delft

Zijn geluk is dat de Nederlandse koning Willem II van de bomuitvinder hoort en hem uitnodigt in Nederland te komen wonen. De koning gelooft wel in Karls gelijk en biedt hem een atelier aan in Delft, waar hij met zijn werk als uitvinder helemaal tot zijn recht kan komen. Karl komt te wonen op de Oude Delft 48. Hij wordt na nog geen jaar onder dubieuze omstandigheden dood in zijn huis aangetroffen. Waarschijnlijk is hij door vergiftiging om het leven gekomen. Dick: ”Alles in zijn leven is interessant. Zijn verhaal zou een mooie film opleveren.”

Karl wordt vervolgens begraven alsof hij inderdaad de troonopvolger van Frankrijk is. De familie van Karl maakt zich hier ook hard voor omdat het geld en de roem hun uiteraard wel goed uitkomt. Maar, het ene na het andere bewijs volgt zich op over dat hij die rechtmatige koning toch echt niet is. Dick: ”Het meest overduidelijke bewijs is toch wel dat hij geen woord Frans spreekt!” Ook drie DNA onderzoeken geven een negatieve uitslag. De familie van Karl heeft altijd volgehouden dat deze onderzoeken niet klopten en probeerden de uitslagen niet naar buiten te laten komen.

Waar is de echte troonopvolger?

Natuurlijk is een belangrijke vraag waar de echte troonopvolger, Lodewijk XVII, is gebleven. In de Franse revolutie werden Koning Lodewijk XVI en zijn vrouw door het volk onthoofd. Hun zoon werd als tienjarig jongetje gevangengezet. In de cel is hij al vrij snel ziek geworden en overleden. Onderzoek bewijst dat hij dat ook echt was. Veel Fransen vonden het prettiger om te geloven dat hij was ontsnapt. En voor de mensen die het geld en aanzien van een koning wel zagen zitten, gingen graag in dat verhaal mee, zodat zij uiteindelijk het vermiste jongetje konden zijn en hun slag eruit konden slaan. Karl was namelijk niet de enige die beweerde troonopvolger te zijn. Er zijn in totaal zo’n veertig mensen geweest die het probeerden, maar de Duitser had steeds de meeste overtuigingskracht.

Complottheorie

Ondanks niets er dus naar wijst dat Karl gelijk had, zijn er altijd mensen die erin willen blijven geloven. Dat maakt dat het verhaal altijd een beetje raadselachtig blijft. In Frankrijk wordt er zelfs nog elk jaar een dag georganiseerd  waarin de voorstanders van het verhaal samenkomen om erover te praten. ”Als een soort complottheorie”, zegt Dick. En dat blijkt ook uit de ervaringen van de stadsgids. ”Ik heb soms nog Franse groepen die graag zijn graf willen bezoeken. Als ik het verhaal aan hen vertel, word ik als gids nauwelijks serieus genomen. Sommige lachen me uit en komen met tegenbewijzen. Hoewel dat hele slecht onderbouwde bewijzen zijn, blijven ze erin geloven en zal dit verhaal door deze mensen voor altijd onbeslist blijven.

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft”

Bijzonder: om deze reden was koningin Elizabeth ooit in Delft

Ga naar “Fijn met de trein: een korte geschiedenis van het spoor in Delft”

Fijn met de trein: een korte geschiedenis van het spoor in Delft

Nederlandse spoorwegnetwerk
Ga naar “Griekse letters in een Delftse kerk? Zo komen ze daar terecht”

Griekse letters in een Delftse kerk? Zo komen ze daar terecht

Alfa Omega kerk Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 09:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper