Delftse mysteries: Waar komt ‘O, Jan, wat zit je haar mooi!’ eigenlijk vandaan?

Door Iris Olsthoorn 14 oktober 2017

Als je deze iconische afbeelding niet kent, vragen wij ons stiekem af of je wel écht uit Delft komt. Want de ‘O, Jan, wat zit je haar mooi?’ is waarschijnlijk de allerbekendste muurschildering van onze stad. Maar hoe, wanneer en waarom is deze Jan eigenlijk op de muur beland? We zochten het voor je uit. 

De schildering hoort bij Kapsalon Voskuil, die al sinds jaar en dag mannen en vrouwen in Delft van een nieuw kapsel voorzien. Eerder zat de zaak van Vera en Babs Voskuil een stukje verderop, maar toen zij begin jaren ’80 moesten verhuizen, kwamen ze in dit hoekpand terecht. Op de grote witte muur hadden ze veel last van illegale graffiti. Dus daar kwam de oplossing op de hoek kijken: “Vera en Babs hoorden dat er een code bestond, dat als er een mooie graffiti tekening op een muur staat, andere graffitispuiters de boel met rust laten”, vertelt de huidige eigenaresse Mariska.

Jaren ’60 haarvet

Gelukkig kende één van de vaste klanten van Voskuil het kunstenaarsduo Pelikaan. “Zij kwamen toen op het idee om deze reclame erop te schilderen: popart-tekening voor pommade uit de jaren ’60. Kijk maar eens hoe Jan zijn haar glimt!”, zegt Mariska.  Midden in de nacht werd de tekening op de muur geprojecteerd en de volgende dag werd alles met een hoogwerker ingekleurd. “Om dit nieuwe icoon en de verbouwing van de zaak te vieren, kregen alle Jannen uit Delft een gratis knipbeurt.”

Jantine

Toch had dit iconische stukje van Delft bíjna een geslachtsverandering ondergaan. Want Mariska heeft een tijdje getwijfeld om ‘Jan’ te veranderen in ‘Jantine’: “Ik wil dat mensen ook weten dat we dames knippen. Maar ja, Jan is zo’n icoon: dat kunnen we niet veranderen. Daarom maak ik maar reclame dat ‘Jan ook van vrouwen houdt’, haha.” Of Jan nu Jan blijft óf ooit nog Jantine wordt – wij hopen dat dit icoon voor eeuwig de Zuidwal blijft sieren.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit waarom de Oude Jan scheef staat en  hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

adv.