Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Hoeveel bruggen zijn er precies in Delft?

Door Rosa Smit 16 mei 2020

Delft staat bekend om haar vele grachtjes en mooie kleine bruggetjes. Wij zijn er soms al zo aan gewend dat we ons niet eens meer realiseren dat het er eigenlijk enorm veel zijn. Het is ook niet per se de kennis die je móet hebben om een echte Delftenaar te zijn, maar het is altijd leuk om te weten. En je kunt het best eens als feitje opgooien in een gesprek op een verjaardag; het zijn er namelijk veel meer dan je misschien dacht.

Het juiste antwoord is niet zo 1,2,3 te vinden en ook de mensen die goed bekend zijn met de indeling van Delft kennen het aantal (logischerwijs) ook niet zomaar uit hun hoofd. Je zou de bruggen natuurlijk allemaal kunnen gaan tellen (we doen de gekste dingen in quarantaine), maar gelukkig komen we met wat zoekwerk in gemeentelijke bestanden ook al een aardig eind. Wat blijkt: alleen in het Tanthof zijn het er al bijna 100. Tel daar de bruggen van de binnenstad en andere buurten bij op en met de acht (ophaal)bruggen over de Schie en de bruggen in de Harnaschpolder kom je volgens gemeente Delft uit op een aantal van 431 bruggen.

Nieuwe bruggen

The evening Standard, een dagelijkse krant in Londen, schreef in 2018 nog een zeer enthousiast artikel over waarom je Delft zou moeten bezoeken. Op nummer één stond dat je de ‘pittoreske kanalen’ met daaroverheen de 75 bruggen met hun ‘charmante verhalen’ niet mocht missen. Ook de gemeente komt met dit getal voor de bruggen in de binnenstad en schrijft daarbij dat dit bijna allemaal bruggen zijn met een historisch uiterlijk en meer dan de helft heeft de status van Rijksmonument.

We schreven eerder al dat Delft vroeger nog veel meer bruggen had, die door veranderingen in de infrastructuur, de ontploffing van het kruithuis en oorlogen zijn verdwenen. Maar er komen natuurlijk ook steeds bruggen bij. Denk aan de nieuwe spoorzone met onder andere de nieuwe regenboogbrug. Ook in het waterrijke gebied van de Harnaschpolder zijn er sinds een aantal jaar 33 nieuwe bruggen bij.

Toch nog telwerk

Toch wordt in het totale aantal van 431 van de gemeente nog niet alles meegeteld. Kunstwerken of tijdelijke constructies zitten niet bij dit aantal inbegrepen. En daar zijn er nog best een aantal van te vinden, bijvoorbeeld in het recreatiegebied Midden Delfland,  schoolprojecten in het TU gebied, en tijdelijke overbruggingen in semi openbare terreinen zoals bij sportvelden en bij beheer bij derden zoals Rijkswaterstaat, ProRail en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Dus, verveel je je de komende dagen en voel je je geroepen om het cijfer nog preciezer te maken, dan weet je nu waar je moet zijn!

Regenboogbrug

Supergaaf: We hebben vanaf nu een regenboogbrug in Delft!

Hij is hartstikke vrolijk en staat heel gezellig: de regenboogbrug bij het station Delft. Maar de br...

Delftse mysteries: Wat doen die metalen kooien met takken in de Schie?

Delftse mysteries: Wat betekenen die ronde tegeltjes met een T erop in de binnenstad?

adv.