Delftse mysteries: Hoe komt ’t Haantje aan zijn naam?

Door Iris Olsthoorn 15 december 2018

’t Haantje is een buurt aan de rand van Delft, net over de grens van Rijswijk. Je zult er vast wel een doorheen zijn gereden, of je hebt het tuincentrum dat er zit bezocht. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom het nou eigenlijk ’t Haantje heet? Wij wel. We zochten het voor je uit: 

’t Haantje is een klein buurtschap tussen de Lange Kleiweg en de Prinses Beatrixlaan. In die buurt ligt ook een gelijknamige weg, die langs het watertje ‘Kerstanje’ loopt. Zoals je misschien weet, staat het hier vooral vol met jaloersmakende grote villa’s en boerderijen. Maar waarom is het stukje Rijswijk nu vernoemd naar een mannelijke kip?

Belangrijke plek voor reizigers

Om dit uit te zoeken, nemen we een duik in de geschiedenis. De wijk heeft zijn naam te danken aan een oude herberg die op de hoek van de Lange Kleiweg lag. Wanneer het café precies is opgericht, is niet bekend. Het komt in archiefstukken in ieder geval al in 1559 voor. Op een kaart uit 1712 wordt ‘Herberg het Haentje’ ook getekend, inclusief enorme achtertuin.

De herberg was vroeger een belangrijk punt, want het lag precies op een kruispunt waar veel wegen en vaarroutes samen kwamen. Tegenwoordig gebruik je de weg over ’t Haantje misschien niet zo vaak, maar vroeger was dat wel anders. Bijna alle reizigers die vroeger vanuit Delft naar Rijswijk, Sion of Wateringen gingen, kwamen hier langs. De herberg werd later een tapperij en vervolgens een café, maar bleef wel mooi tot 1959 zitten.

Van herberg naar buurtschap

Omdat er vroeger niet zoveel bebouwing was rondom de herberg, werd alles daar aangegeven als ‘bij ’t Haantje’. Langzaam maar zeker zorgde dat ervoor dat de hele buurtschap naar de oude herberg genoemd werd.

Al die tijd bleef het stukje Rijswijk een uithoek. In 1887 kreeg ’t Haantje nog even een eigen treinhalte, maar dat duurde niet lang. In 1903 werd deze halte alweer opgeheven. Toen er op andere plekken in de buurt betere wegen ontstonden en de handel steeds minder gebruik maakte van schepen, werd het ook op ’t Haantje steeds rustiger. In een krant van 1925 is te lezen dat ook Rijswijk zelf ’t Haantje een beetje een uithoek vond: bewoners konden stroom krijgen, maar moesten dan wel twee keer zoveel betalen als andere Rijswijkers. Inmiddels is de gemiddelde bewoner van ’t Haantje steenrijk, en vinden ze het waarschijnlijk wel lekker dat dit stukje niet zo volgebouwd is. Zo heb jij ook weer wat leuks te vertellen de volgende keer dat je hier (voorbij) rijdt!

Bron: Achter de gevels van Delft. 

Meer Delftse mysteries

den hoorn

Delftse mysteries: waarom hoort Den Hoorn niet bij Delft?

Ons buurdorp Den Hoorn gaat op steeds meer plekken naadloos over in Delft. Vanaf sommige plekken ben...

Delftse mysteries: Wat doet dat rode beestje op de muur aan het Zuideinde?

Als je vanaf de Oude Delft richting Rotterdam kijkt, zie je hem met zijn opvallende kleur duidelijk ...

Meer over

Mysteries

adv.