Delftse mysteries: wie zorgt ervoor dat de bruggen in Delft open en dicht gaan?
Bruggen: we hebben er nogal wat van in Delft. Zeker in de zomer gaan de grootste exemplaren héél vaak open...
Sommige dingen ben je zó gewend, dat je je nooit afvraagt waarom iets zo is. Zoals bij de naam van onze stad. Want waarom heet Delft eigenlijk Delft? We leggen het je uit.
De alleroudste straat van Delft heeft de Oude Delft. Dat is géén toeval. Deze gracht, die dwars door onze historische binnenstad woont, werd rond 1100 gegraven. Vroeger werd het woord ‘delf’ vaak gebruikt in plaats van gracht, afgeleid van delven. Aldaar: deze gracht werd omgedoopt tot Delf.
In de loop van de tijd groeide Delft en werden er steeds meer grachtjes gegraven om de Oude Delft heen. De grachten kregen in de middeleeuwen nog állemaal de naam ‘Delf’ (of ‘Dilf’). Maar omdat het natuurlijk niet zo handig is vijf straten of grachten dezelfde naam te geven (beetje lastig voor de melkboer en de postbode), kreeg de oudste gracht de naam ‘Oudelf’. De gracht die over de Lange Geer, Koornmarkt, Wijnhaven, Hippolytusbuurt en Voorstraat werd toen ‘Nieuwe Delf’ genoemd.
In de loop der jaren is dat ‘Oudelf’ verhaspelt tot ‘Oude Delft’ en ‘Delf’ werd ‘Delft’. Wanneer heel ‘Delf’ in de volksmond zo is gaan heten, is niet bekend. In ieder geval al vóór 1246, want toen kreeg onze stad stadsrecht en werd ‘Delf’ in de officiële documenten ook al zo genoemd. De ‘t’ is er trouwens pas veel later aangeplakt, zo rond de zestiende eeuw. Kortom: we hebben onze naam te danken aan de mooiste grachtjes van de binnenstad, die met bloed, zweet en tranen zijn gegraven door onze middeleeuwse voorouders.
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken