Delftse mysteries: Hoe komt de Nickersteeg aan zijn naam?

Door Iris Olsthoorn 5 januari 2019

Als je het over de Nickersteeg hebt, wordt menig wenkbrauw vreemd opgetrokken. Voor sommigen klinkt het behoorlijk racistisch in de oren. We zochten uit of dit soms een vreemd overblijfsel van de VOC-tijd was, maar neen. 

Verschillende namen

Dit steegje verbindt de Koornmarkt met de Oude Delft. Straatnamen veranderen in de loop der tijd nog wel eens, deze ook: in 1604 heette het de Robbrechtssteeg (waarschijnlijk naar een van de bewoners),  in 1614 wordt gesproken van Den Ickersteeg.

Een watergeest

Nokker nickersteeg
De Noorse kunstenaar Theodor Kittelsen schilderde deze ‘Nokker’ (Ikker is het Noors)

De naam Den Ickersteeg is waarschijnlijk ontstaan omdat er een uithangbord van een ‘ikker’ in de steeg hing. ‘Wat is een ikker?’, horen we je denken. Dat is een watergeest uit de Germaanse mythologie. Hoe die eruit ziet is een beetje onduidelijk, want dat is volgens elke cultuur weer verschillend.

 

Een ikker wordt in andere talen ook wel een nekker, nøkk, näck of nakki genoemd.  In dat geval is de verbastering nicker een logische. ‘Den Ickersteeg’ werd op den duur verbastert naar ‘de Nickersteeg’. Het heeft dus niets te maken met beledigingen naar zwartgekleurde mensen, maar gewoon met een mythologisch monstertje, gelukkig.

Uitlegbordje

Nickersteeg
1614 Den Ickersteeg, naar ‘ikker’.

Om verwarring te voorkomen is er een bordje aangebracht onder het straatnaambordje. Hierop wordt verwezen naar de Germaanse mythologie.

Dit mysterie is opgelost met behulp van Jenny Omvlee en de app ‘Straatnamen van Delft’ van Peter van der Krogt. 

 

adv.