Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Hoe komt het Raam aan zijn naam?

Door Rosa Smit 23 mei 2020

Als je het hebt over het Raam, denk je niet meteen aan een staatnaam. Het is ook best apart om te kunnen zeggen ‘ik woon op het Raam nummer…’ Maar toch is in de binnenstad van Delft dit adres te vinden. Is er hier een speciaal raam te ontdekken of zit er een ander verhaal achter deze naam? En waarom is de Raamstraat zover verwijderd van dit adres? We zochten het voor je uit.

De mensen die op het Raam of in de buurt ervan wonen, hebben misschien al een idee, omdat er achter deze straat ‘het Lakenraam’ ligt. Het antwoord heeft namelijk te maken met de lakennijverheid uit Delft in de vijftiende eeuw, oftewel het maken van wollen lakenstoffen. Deze lakens moesten na het wassen worden uitgespannen om te drogen en dat gebeurde op lange houten ramen. En die ramen lagen dus allemaal op deze plek. In 1580 werd het gebied officieel aangeduid als Den Ream, later is dat natuurlijk veranderd naar het Raam met de verandering van onze taal.

De Raamstraat

En waarom ligt er dan in het Westerkwartier, pas tweeënhalve kilometer verder, een Raamstraat? Niet lang nadat de naam Den Raem officieel was geworden, wilde het stadsbestuur het gebied daar gebruiken voor woningbouw. De lakenramen werden toen verplaatst naar het westen van de stad, en maakten daar de Raamstraat.

Later zijn er nog veel straten in de buurt van het Raam ontstaan die te maken hebben met deze geschiedenis van lakennijverheid, zoals de Lakengracht, de Wolstraat, de Oude Raamstraat en de Fortuynstraat. Deze zijn ook bijna allemaal verdwenen, behalve dus het Lakenraam en de Fortuinstraat. Hoewel bij de laatste naam het verband niet helemaal duidelijk is, is de meest aannemelijke theorie dat er een huis stond op het Raam die Het Vergulde Fortuyn heette.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? We zochten eerder al uit wat die metalen kooien in de Schie doen en hoe de postcodes in Delft zijn ontstaan, maar we zijn altijd weer op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

 

Delfts bruggetje fiets

Delftse mysteries: Hoeveel bruggen zijn er precies in Delft?

Delft staat bekend om haar vele grachtjes en mooie kleine bruggetjes. Wij zijn er soms al zo aan gew...

Delftse mysteries: Wat betekenen die ronde tegeltjes met een T erop in de binnenstad?

Delftse mysteries: Ligt er echt een Franse koning begraven in het Kalverbos?

adv.