Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Hoe komt Pluympot aan zijn naam?

Door Rosa Smit 29 augustus 2020

Bij veel straatnamen kun je met een beetje fantasie wel bedenken waar ze vandaan komen. Ze hoorden vroeger bij een beroep of functie (Smitsteeg of Wijnhaven), bij de ligging (Schoolsteeg),  kregen een naam vanwege een kenmerkend iets dat bij de straat hoorde (de Kromstraat bijvoorbeeld ligt in een soort knik), of vanwege een belangrijk persoon die in de buurt woonde. Maar er zijn ook straten waarvan het verhaal erachter minder makkelijk te achterhalen zijn.  Zoals het kleine straatje bij Filmhuis Lumen: Pluympot. Wat heeft zich hier afgespeeld?

We gaan even terug naar het einde van de 15e eeuw. In die tijd droeg iedereen – of je nu man, vrouw, arm of rijk was- wel een hoed. En met een beetje meer geld en aanzien, liet je een mooie veer op je hoed maken. Goede tijden dus voor hoedenmakers en hoedenstoffeerders. En dat is precies de tijd waarin het woord pluympot ontstond.

Een ‘plumassier’ of vederman zorgde voor de veren op de hoeden. Zoals je misschien zelf al wist, is pluim een beetje een ouderwets woord voor een veer. De vederman voorzag hoeden van versierselen zoals linten, veren of zelfs edelstenen. De Delftse plumassier woonde op de hoek van de straat bij het Rietveld. Hij had waarschijnlijk een uithangteken of gevelsteen boven zijn huis waarop een vaas of pot met veren te zien was, een pluympot dus. En dus was het net zo makkelijk om gelijk de gehele straat Pluympot te noemen. Pas in 1981 kreeg de straat overigens pas officieel de naam, in de tussentijd hoorde het straatje gewoon bij het Rietveld.

Routebeschrijving

Zoals de straat Pluympot ontstond, zo ging het met de meeste straatnamen in de Middeleeuwen. Als er een duidelijk herkenningspunt was, kon je elkaar makkelijk de weg wijzen. Zo doen wij het eigenlijk ook nog steeds: Bij de scheve kerk naar rechts, links over de markt en dan vlak voorbij het blauwe hart.” Het leuke is dus wel dat je via de straatnamen een goed beeld kunt krijgen van het leven in Delft tijdens de middeleeuwen en daarna. Eerder schreven we al over andere straatnamen met bijzondere herkomst en die blijven verrassen. Ook daar blijkt dat elke straatnaam vaak een leuk verhaaltje met zich meebrengt.

 

Delftse mysteries: Wat is het verhaal achter deze bijzondere paaltjes in de binnenstad?

Een tijdje geleden stuurde lezer Bas ons een prangende kwestie. Hij vroeg zich al bijna een decenniu...

Delftse mysteries: Waar blijft de langverwachte woontoren aan de Tanthofdreef?

Delftse mysteries: Hoe komt de Graswinckelstraat aan zijn naam?

adv.