Delftse Mysteries: hoe komt de Brabantse Turfmarkt aan zijn naam?

Door Iris Olsthoorn 11 maart 2017

Delft heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen. Bijvoorbeeld de Brabantse Turfmarkt. Je kan wel raden dat er turf werd ver- en gekocht, maar waarom Brabantse? Hoe komt dat stukje zuiderburen hier terecht?  

Bier

De Brabantse Turfmarkt. Foto WikiDelft

Je zal de link waarschijnlijk niet meteen leggen, maar deze gracht heeft zijn naam mede te danken aan het goudgele goedje. Vroeger werd er in Delft nogal veel bier gedronken en dus ook gebrouwen. Op het hoogtepunt, rond het jaar 1500, waren er maar liefst 200 bierbrouwerijen in de stad. Turf werd onder andere gebruikt bij het stoken van het bier, maar in Delft en omgeving was niet genoeg van deze brandstof om álle brouwerijen te voorzien. Dus werd er turf uit andere regio’s gehaald. En, je raad het al: vooral uit Brabant.

Drijvende markt

Volgens oude Delftse regels moesten de Brabantse schepen die het turf de stad invoerden, rond 1600 aanleggen in de grachten tussen de Molslaan en Breestraat. Dit stuk stond daarom bekend als ‘de Pontemarkt’ of simpelweg ‘Turfmarkt’. Leuk weetje: het noordelijke deel van de huidige Brabantse Turfmarkt, waar op zaterdag de markt staat, was toen nog allemaal water. De turfboten vormden een soort drijvende marktplaats.

Vroeger liep de gracht helemaal door tot de Broerhuyslaan (hoe de Burgwal toen nog deels genoemd werd). Foto: Achter de gevels van Delft.

Halverwege de 19e eeuw werd de naam van dit stuk officeel Brabantse Turfmarkt. De andere twee namen worden bijna niet meer gebruikt. Hoewel het ‘markt’ heet, was dit lange tijd dus eigenlijk gewoon een gracht. In 1860 werd het noordelijke deel van de gracht gedempt, waardoor het ‘pleintje’ wat we nu kennen ontstond.

Bronnen: de app Straatnamen van Delft van Peter van der Krogt, WikiDelft, Achter de Gevels van Delft en Bierhistorie Delft. 

Meer over

Mysteries