Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat doen die haken op de daken van de Delftse kerken?

Door Iris Olsthoorn 8 april 2017

Nu we af en toe weer kunnen genieten van een strakblauwe lucht, kijken we in Delft steeds vaker omhoog. Indebuurtlezer Frans Wijngaard deed dit ook. Het resultaat was een prangende vraag: want wat doen al die haken toch op de schuine daken van de kerken van Delft? We zochten het uit. 

De haken in kwestie gaan door het leven met drie verschillende namen: dakhaak, leihaak of panhaak. Dan heb je nog verschillende functies, want sommige haken zijn bedoeld om de dakpannen of leien bij elkaar te houden. Meestal zie je die exemplaren vanaf de buitenkant niet.

Grote haken

dakhaken
Op de Oude Kerk zitten in ieder geval genoeg punten om je aan vast te haken

Maar die grote haken dan? Je ziet ze vaak bij kerken, zoals in Delft bij de Oude Kerk, Nieuwe Kerk én Maria van Jessekerk. Deze grote exemplaren worden als valbeveiliging gebruikt bij werkzaamheden aan het dak. We willen natuurlijk niet aankijken tegen een mossige Oude Jan, dus heeft het dak af en toe een flinke onderhoudsbeurt nodig. Een dakdekker bevestigt zichzelf dan aan het dak doormiddel van touwen en een tuigje, door vast te haken aan een of meerdere van dakhaken. Soms wordt er een laddertje over de haken heen gelegd. Handig bij een restauratie, maar ook als er door de storm dakpannen afwaaien.

Wie bij de volgende dakrestauratie een actiefoto voor ons maakt, krijgt bonuspunten!

Meer over

Mysteries

adv.