Delftse mysteries: wat doet die jungle naast de trambrug in hartje Delft?

wallertuin
Foto: www.wallertuin.nl

Er zijn in Delft een heleboel mysteries te ontdekken. Wat doet dat varken bijvoorbeeld in de Delftse binnenstad? En wat heeft de Brabantse Turfmarkt met bier te maken? Delftenaar Jochen vroeg zich ook iets af: hoe zit het met het stukje wildernis waar hij elke dag langs fietst? Hij zocht het eigenhandig voor ons uit. 

Door: Jochen Meischke 

Het Delftse centrum ligt er netjes bij. Goed, ons spoorgebied is één grote zandbak, maar voor de rest is het centrum een plaatje. Nederland is sowieso vrij aangeharkt: voor braakliggende grond wordt snel een nieuwe invulling gevonden. Verwaarloosde huizen en ruïnes worden vaak snel opgeknapt of gesloopt. En precies dáárom werd ik nieuwsgierig naar de mysterieuze Delftse Wallertuin. Wat is het verhaal achter dit woeste stukje stadsnatuur?

Google says No

wallertuin
Volgens Google Maps bestaat de Wallertuin helemaal niet

Dagelijks fiets ik langs het Delftsche Vliet. Vlak voor ik onder de Reineveldbrug duik, ligt aan de overkant van het water het meest verwilderde stukje Delft te lonken. De bomen hangen vol klimop en met enige regelmaat lijkt er een boom om te donderen. De boel blijft er de boel. En dat is, zo dicht bij het centrum, eigenlijk best vreemd. Ik pak de kaart erbij. Google geeft me de naam van het strookje groen ten westen van de Vrijenbanselaan: het Tutein Noltheniuspark. Wonderlijk genoeg krijgt het veel grotere stuk groen ten oosten van de Vrijenbanselaan geen naam. Google kleurt het zelfs grijs in: is helemaal geen park. The plot thickens..

Directeurstuinen

Google kan ook niet alles weten, maar kan wel een hoop vinden. Een buurtbewoner bij wie ik aanbel, weet me de naam van dit stuk groen te vertellen: de Wallertuin. Gewapend met die naam is online een hoop informatie terug te vinden.

Wallertuin
De Wallertuin in 1917

Iedereen in Delft kent de Gist- en Spiritusfabrieken. Twee directeuren van deze fabrieken, Hugo Tutein Nolthenius en Frans Waller, legden grote, weelderige parken aan, grenzend aan de Nieuwe Plantage: de Wallertuin en het hedendaagse Tutein Noltheniuspark. Niet alleen voor eigen plezier, maar ook voor de arbeiders van de fabrieken. De tuinen zijn begin jaren ’20 zorgvuldig aangelegd door een tuinarchitect en worden goed onderhouden. Er wordt onder andere een rotstuin aangelegd en er staan meerdere theehuisjes voor de bezoekers.

Verval

Maar in de loop van de jaren ’50/’60 raakt daar om onduidelijke redenen de klad in. Doordat de tuinen niet meer onderhouden worden, verwilderen ze in snel tempo. Gelijktijdig verandert het aangrenzende Villa Vrijenban (voormalig gemeentehuis van de gemeente Vrijenban, daarna nog een tijd in handen van de Chinese ambassade) langzaam in een ruïne. In de jaren ’70 en ’80 ontstaat hierdoor een verwaarloosd stukje Delft.

Into the Wild

Maar er ontstaat ook een bijzondere situatie, waar de natuur vrij spel heeft. Flora en fauna krijgen alle ruimte en (voor de stad) bijzondere planten en dieren nemen hun intrek in het gebied. In de jaren ’80 wordt het terrein gekocht door de Delftse multimiljonair Chris Oomen. Oomen wil de verwilderde tuin aanpakken, maar binnen de stad zijn er zeer uiteenlopende ideeën over wat er met de tuin zou moeten gebeuren en hoe. Oomen, de gemeente, buurtbewoners – ze komen er niet uit, en zo blijft de boel de boel, tot vandaag de dag.

Cultuurhistorisch Groen

wallertuin
Foto: www.wallertuin.nl

De tuin is vandaag de dag dus particulier bezit en daarom niet langer vrij toegankelijk voor publiek. In het verleden werd de tuin wel veelvuldig officieus bezocht door de bewoners van Delft, zo blijkt ook uit de website Wallertuin.nl. Maar inmiddels is de tuin zo drassig en overwoekerd met klimop dat het gebied nauwelijks begaanbaar is. Dat is dan wel weer goed nieuws voor de ruige dwergvleermuizen die een tijd terug in het gebied zijn gesignaleerd.

Diny Tubbing, de stadsecologe van Delft, legt me uit dat hoewel De Wallertuin geen gemeentegrond is, het terrein wel aangewezen is als ‘0% gebied’. Dat houdt in dat er niet gebouwd mag en de grond ‘groen’ moet blijven. Daarnaast is het  opgenomen als cultuurhistorisch groen park van Delft. Hiermee is het een van in totaal dertien bijzondere stukjes groen in Delft. Met een naam voor het gebied en de geschiedenis ontrafelt kijk ik met andere ogen naar de iets minder mysterieuze, maar nog even wilde Wallertuin.

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Aha! Dit betekent de naam St. Lucasgilde op de gevel van het Vermeercentrum in Delft”

Aha! Dit betekent de naam St. Lucasgilde op de gevel van het Vermeercentrum in Delft

Ga naar “Van schietbaan naar theater: zo komt het Doelenplein aan zijn naam”

Van schietbaan naar theater: zo komt het Doelenplein aan zijn naam

Ga naar “Mysterie opgelost: daarom zie je deze herfst zoveel eikels in Delft”

Mysterie opgelost: daarom zie je deze herfst zoveel eikels in Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Assistent collectie onderzoek”

Assistent collectie onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec