Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Wat zit er in het pand met ‘De Verborgen Schat’ op de Verwersdijk?

Door Jan van der Mast 31 oktober 2020

Dolend door de binnenstad kom je soms op wonderlijke plekken, waar niemand weet van heeft. Verwersdijk 154b is zo’n plek. Het lijkt een doodgewone woning, maar boven de voordeur is in het glazen bovenraam een embleem aangebracht met de woorden ‘De Verborgen Schat’. Het pand ligt aan een naamloos zijstraatje van de Verwersdijk, dat als je iets verder loopt weer toegang geeft tot het Hofje van Pauw. Wat ligt hier precies verborgen?

Iets voorbij de deur word je meteen verrast: dit is geen woning, maar een zaal van dertig bij tien  meter met op de kop een verhoogd podium. De hoge ruimte is gevuld met meubels, kasten, schilderijen en stapels boeken. Is dit soms een kringloopwinkel waar niemand weet van heeft?

Mevrouw Rijk

Temidden van alle objecten loopt een vrouw op leeftijd, druk bezig met het verplaatsen en ordenen van voorwerpen. Uiterst vriendelijk legt ze ons uit wat ze aan het doen is. Ze is overgekomen uit Utrecht om de nalatenschap van haar in augustus overleden broer Piet te regelen. “Piet was een verzamelaar en vooral van objecten en boeken die met Delft te maken hebben.” Ze wijst naar de meterslange stellingkast met honderden boeken die over Delft gaan. Over de geschiedenis van het pand weet ze ook alles: “In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw aangekocht door de Hervormde Kerk. Zij gebruikte het zaaltje voor feesten en partijen van diverse christelijke verenigingen. Het kreeg toen de bijnaam ‘De Verborgen Schat’, een verwijzing naar een 18e eeuwse kerkelijk zegel. Mijn vader heeft het in 1979 gekocht. Piet is er later ingetrokken, en sliep omdat er geen slaapkamer is op het podium. In het midden staat een lange tafel waaraan hij zijn vrienden ontving. Vroeger stond er een groot biljart.”

Tekst loopt door onder de foto

Mevrouw Rijk met een foto van haar broer Piet

Verkocht

Wat gaat er nu met de zaal gebeuren? Ook dat weet Mevrouw Rijk te vertellen. “Het pand wordt op korte termijn verkocht. De hele buurt leeft mee. Ze willen natuurlijk dat het een goede bestemming krijgt, iets rustigs in ieder geval. Maar eerst moet ik zorgen dat al deze spullen bij mensen terecht komen, die er blij mee zullen zijn.” Ze slaakt een diepe zucht: “Het is veel, heel veel wat mijn broer in al die jaren verzameld heeft. Zelf wil ik twee schilderijtjes mee naar huis nemen. Die landschapjes daar. Heel lieflijk. Eh… Wilt u ze misschien van de muur halen? Dat moet met een ladder gebeuren. Ze hangen erg hoog.”

Achter de gevels

Op internet zoeken we verder naar de historie van deze heimelijk verborgen zaal. Snel wordt duidelijk dat er een relatie is met het fraaie grachtenpand op nummer 164.  Historicus Kees van der Wiel heeft het helemaal uit gepluisd. Vanaf 1821 woonde daar melkboer Van Witteloostuijn met zijn vrouw Wijntje. Hij liet achter zijn huis een grote stal bouwen, vermoedelijk voor zijn varkens. In de 19e eeuw werden de stallen verbouwd tot een logement ‘De Bijenkorf’ (voor vrijgezelle werklieden) om vanaf de tweede wereldoorlog dienst te doen als feestzaal voor de Hervormde kerk. Het is spannend wat er in de nabije toekomst met deze ‘Verborgen Schat’ gaat gebeuren én waar alle spullen van meneer Piet Rijk terechtkomen.  

Bron: Achterdegevelsvandelft.nl/Verwersdijk 164 (Kees van der Wiel)

Lees ook

Delftse mysteries: Waarom hangt dit koperen schild op de Binnenwatersloot?

Misschien is het je opgevallen, misschien ook niet, want je moet je nek flink strekken om het te zie...
tanthof buurtnummers

Delftse mysteries: Waarom hebben alle buurten in Tanthof een eigen nummer?

Het is je vast al eens opgevallen: als je door Tanthof rijdt, kom je overal bordjes tegen met daarop...

Delftse mysteries: Wat betekent de gevelsteen met ‘Huidehandel’ op het Oosteinde?

Naast de Oostpoortschool is een fraaie gevelsteen te zien met het onderschrift ‘De Huidehandel’. Op ...
tuinhuisje oude delft 137

Delftse mysteries: wat doet dat vreemde huisje achter het Stads-Koffyhuis?

Achter het oude stadskantoor, vlakbij het Stads-Koffyhuis,staat een piepklein huisje. Met het vakwer...

Meer over

Mysteries

adv.