Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse mysteries: Waarom zijn de ramen van de huisjes in het Agnetapark eigenlijk geel?

Door Rosa Smit 28 maart 2020

Het Agnetapark is een fijn en mooi parkje in Delft. We schreven eerder al hoe het Agnetapark is ontstaan en hoe het aan de naam komt. Toen kwam kort ter sprake hoe de herkenbare gele huisjes om het park heen kwamen te liggen. Maar waarom zijn de ramen van deze huisjes rond het Agnetapark eigenlijk zo opvallend geel? We zochten het voor je uit.

Om antwoord te vinden op deze vraag is het natuurlijk het meest logisch om bij schrijver Jan van de Mast aan te kloppen. Hij deed veel onderzoek naar de geschiedenis van het park en schreef aan de hand daarvan twee boeken. Het antwoord blijkt vrij simpel: de huisjes van Agnetapark hebben deze opvallende kleur, omdat architect Jan Gratama hier in 1925 voor  koos. Gratama kwam van de Amsterdamse school en in de jaren twintig werden deze kleuren veel in Amsterdam gebruikt. Overigens is geel de eerste kleur die opvalt, maar gaat het vooral om de combinatie geel met donkergroen.

Toch geen Gratama meer

Het vrolijke wijkje is dus te danken aan deze man alleen. Van der Mast voegt nog wel een leuk weetje toe aan dit verhaal waaruit blijkt dat mensen de architect lang niet altijd dankbaar waren. Dat had niets te maken met de kleuren, maar met het feit dat hij ‘fout’ was in de oorlog.  Daarom werd het Gratamaplein in 1945 omgedoopt tot Robert Koumansplein. Koumans was juist een Gistfabrieker die in het verzet zat. In 1942 werd hij door de Duitsers omgebracht.

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: hoe zit het eigenlijk? Wij zochten bijvoorbeeld al eens uit wat die becijferde stenen op het trappetje aan de buitenwatersloot doen en hoe de Nickersteeg aan zijn vreemde naam komt. We zijn altijd op zoek naar nieuwe mysteries! Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Delft.

Agnetapark

Bijzonder verhaal: zo is het Agnetapark ontstaan

Je kent het Agnetapark vast wel. Het is een woonwijkje aan de rand van Delft met een park in het mid...

Delftse mysteries: waarom lijken deze gebouwen op de Westvest zo erg op elkaar?

Delftse mysteries: Waar is die gigantische vissenfontein uit het Agnetapark gebleven?

Meer over

Mysteries

adv.