Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De uitdrukking ‘leven in de brouwerij’ is in Delft ontstaan en dit is hoe

Door Iris Olsthoorn 21 september 2019

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Een borrel waar niemand loskomt, een baan waar je gapend de dag doorkomt of een dinertje waar je een speld kunt horen vallen. Situaties waar je leven in de brouwerij wilt brengen. Wist je dat deze uitdrukking een Delftse oorsprong heeft? Wij vertellen meer!

Jan Steen

Deze uitdrukking heeft alles te maken met kunstschilder Jan Steen. Hij werd geboren in 1626 en was een tijdsgenoot van Rembrandt van Rijn. Sterker nog: de twee bezochten dezelfde school. Dit was de Latijnse school in Leiden. Later ging Jan Letteren studeren aan de Universiteit van Leiden, maar deze studie heeft hij niet afgemaakt. Jan Steen woonde in zijn leven ook nog in Den Haag, Warmond en Haarlem. En hij brouwde bier in Delft.

Brouwerij in Delft

Jan Steen had naast zijn werk als kunstschilder ook nog een kleine brouwerij in de stad Delft om geld te verdienen. Zijn vader was namelijk bierbrouwer en koopman in graan. De bierbrouwerij liep helaas niet zo goed. Er werd niet genoeg bier gemaakt en – volgens de legende – vond Jans vrouw dat er te weinig gebeurde in de brouwerij. Zij vond het allemaal maar saai en klaagde dat er ‘meer leven in de brouwerij’ moest komen.

Leven in de brouwerij

Jan had daarvoor een hele creatieve oplossing. Op een dag liet hij levende eenden los in de brouwerij. Zij zwommen in de ketel en vlogen door het gebouw. Letterlijk leven in de brouwerij. Daar komt deze uitdrukking dus vandaan. Althans, zo gaat de legende.

Bron: Isgeschiedenis en Historiek 

Meer leuke weetjes in Delft

delft nieuwe kerk

Delft is jarig! 5 leuke weetjes over het Delft van 774 jaar geleden

Gefeliciteerd! Delft was afgelopen woensdag jarig. Op 15 april 1246 kreeg Delft stadsrecht van graaf...
sportfondsenbad delft

Wist je dit? Delftenaren spaarden het Sportfondsenbad bij elkaar

Delft krijgt een nieuw zwembad. Vanaf 2024 kun je zwemmen aan de Maria Duystlaan. Het Sportfondsenba...
Achterhuis Delft

Wist je dit? Delft had tijdens WOII ook een ‘Achterhuis’

In de loop van jaren zijn er heel wat boeken en films over oorlogshelden verschenen. Maar wat zich a...

adv.