De 7 leukste mysteries die we afgelopen jaar hebben opgelost

Door Iris Olsthoorn 2 januari 2019

Wij zijn dól op Delftse mysteries: want ook al kennen we de stad best wel goed, toch zijn er nog altijd nieuwe dingen om te ontdekken. Want waarom staat die toren eigenlijk scheef? En hoe komt die ene straat precies aan zijn naam? We losten er weer een heleboel voor jullie op in deze rubriek, dit waren volgens jullie de zeven leukste van 2018: 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Vloog er in 1980 écht een UFO over Delft?

De UFO van Theo Jansen in Delft
Op 7 april 1980 vloog er een UFO boven Delft. Foto: Theo Jansen

UFO’s: zo nu en dan beweert iemand er een te hebben gezien. Een vreemd vliegend voorwerp in de lucht, een lichtflits terwijl het niet onweert, een vallende ster die wel héél veel weg heeft van een ruimteschip…ook in Delft is weleens een UFO gespot. Op 7 april 1980 zagen héél veel mensen een vliegende schotel boven de stad zweven. Maar of dat ook echt waar is?

Delftse mysteries: het verhaal achter de UFO die in 1980 boven Delft vloog

Waarom wordt dit huis ‘het spookhuis’ genoemd?

het-spookhuis-nieuwelaan-delft

Op de Nieuwelaan staat een chique, oud huis. Vooral door die mooie tuin aan de Schie ziet het eruit als een gezellig huis waar je bést zou willen wonen. Maar waarom staat het dan bij veel Delftenaren toch te boek als ‘het spookhuis’? We gingen op onderzoek uit.

Delftse mysteries: Waarom wordt dit huis ‘het spookhuis’ genoemd?

Wat doen al die groene vogels in Delft?

halsbandparkieten
Foto: ANP

In héél Delft vliegen ze rond en ze poepen alles onder: de halsbandparkiet. Waar komen die groene vogels vandaan en wat doen ze hier? Je leest het in dit artikel:

Delftse mysteries: wat doen al die groene vogels in Delft?

Wat deden die drijvende buizen in de grachten van Delft?

buizen in de gracht
Goed, deze ligt toevallig net even los – maar normaal ligt de buis helemaal tegen de brug aan.

Fietsen, dode vissen of levende rivierkreeften: je kunt het zo gek niet bedenken, of het drijft in de Delftse grachten. Maar afgelopen zomer werden er ook hele andere objecten gespot, namelijk drijvende buizen. Ze lagen vooral bij bruggetjes in de binnenstad. Wat deden die balken daar? Is het soms om kanoërs te stoppen? We gingen op onderzoek uit.

Delftse mysteries: wat doen die drijvende buizen in de grachten van Delft?

Waarom heet het viaduct bij de IKEA de Liefdesbrief?

Foto: Eline Janssens , beeldend kunstenaar.

Je bent er ongetwijfeld al héél vaak onderdoor of overheen gereden: dat vrolijk gekleurde viaduct vlakbij de IKEA. Maar waarom ziet het er eigenlijk zo uit en waarom heet het in hemelsnaam ‘de Liefdesbrief’? Delftenaar David Rob zocht het voor ons uit.

Delftse mysteries: Waarom heet het viaduct bij de IKEA de Liefdesbrief?  

Waarom is de Sebastiaansbrug zo ‘onlogisch’ aangelegd?

sebastiaansbrug delftAls je over de Sebastiaansbrug richting de Zuidwal rijdt, kan je maar beter je handen goed aan het stuur houden. Onderaan moet je best een scherpe bocht maken. ‘Waarom ligt de brug eigenlijk zo onlogisch haaks’?, vroeg Delftenaar Mathijs Louter zich af. We zochten het voor je uit.

sebastiaansbrug delft

Delftse mysteries: Waarom is de Sebastiaansbrug zo ‘onlogisch’ aangelegd?

Als je over de Sebastiaansbrug richting de Zuidwal rijdt, kan je maar beter je handen goed aan het s...

Wat deed die enorme raket/molen/toren op de Tanthofdreef?

Foto: Gwenyth Janssen Lok

Je hebt hem vast en zeker wel zien staan afgelopen zomer: dat enorme bouwwerk dat lijkt op een raket, molen, of toren vlakbij station Delft Zuid. En als je het nieuws een beetje gevolgd hebt, weet je misschien ook dat deze joekel op het lustrumterrein van DSC stond. Maar wat is het nou eigenlijk en wat deed dat ding op de feestlocatie? We zochten het uit.

Delftse mysteries: Wat doet die enorme raket/molen/toren op de Tanthofdreef?

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Mysteries

adv.