Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Freaky: op deze 5 plekken in Delft ‘spookt’ het

Door Iris Olsthoorn 18 september 2020

Heb jij ook wel een een enorm unheimlich gevoel als je een huis in loopt? Of weet je van verhalen dat er vreselijke dingen zijn gebeurd en voel je die energie nog steeds? Voor de durfals die niet vies zijn van een beetje horror: op deze plekken in Delft schijnt het te spoken!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

In de Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk evenementenkelder
Foto: ANP

Spokenjagers zijn het er massaal over eens: in de Nieuwe Kerk spookt het. Sommigen voelen vooral veel gekke dingen bij het praalgraf van Willem van Oranje, anderen zien klassieke figuren geheel gehuld in zwart. Zo vertelt ene ‘Anthonius’ op Facebook over zijn ervaring terwijl hij bezig was met de restauratie: “Een oud persoon stond op 10 meter afstand naar mij te kijken. Hij was in een lange zwarte jas met een klassieke oude pet op. Ik heb hem niet horen aan komen lopen, en zoiets hoor je maar al te goed op de steigerplanken, en zeker in een kerk. Na een paar seconde keek hij voor zich uit en begon te lopen, maar dit was geheel geruisloos. Hij verdween om de hoek en dat was dat. Maar er is NIETS om de hoek. Geen deur, ladder, luik, NIETS… En dat wist ik maar al te goed.” Zou Willem zich vervelen na al die jaren in de grafkelder?

Het Steen

hans dunlop
Foto: Hans Dunlop

Ook in Het Steen schijnt het te spoken. Echt gek vinden wij dat niet, want er gebeurde vroeger geen gezellige dingen in het pand. Het Oude Steen, zoals het heette, was een stenen toren waarin criminelen werden opgesloten en gemarteld. Een van de meest lugubere verhalen is die over Wolfert van Borselen. Hij was zó onpopulair dat hij na zijn opsluiting in Het Steen werd ontdaan van zijn harnas, uit het raam werd gegooid en vervolgens letterlijk aan stukken werd gescheurd door de woedende menigte op straat. Brr..

Café op het Noordeinde

Het gaat om het pand rechts op de hoek. Foto: Facebook Geestenrijk – Spookhuizen, spooklocaties, spookverhalen, geesten.

Op de hoek van het Noordeinde zit een café waar het naar verluid zou spoken. Zo vertelt op een Facebookpagina over paranormale verschijnselen ene Linda over haar ervaringen daar. Op dat moment zat Café No Smoking nog in dit pand: “Het pand is monumentaal, uit 1832. Het is vroeger een brouwerij geweest. […] Waarnemingen zijn er een heleboel: koude windvlagen, bewegingen die we zagen. Vaak het gevoel hebben dat de kroeg vol zit terwijl er niemand behalve wij (mijn collega/vriendin en ik) er waren. […] Na sluit moeten wij ook altijd de barkrukken strak tegen de bar zetten. Het gebeurt wel eens dat als we buiten staan, er ineens weer een kruk van de bar afstaat, alsof er iemand op is gaan zitten. Ik heb foto’s gemaakt en daar staan ook entiteiten, orbs en gezichten op.”

Huis in de Bankastraat

Beeld: Google Maps

Ook in niet-superoude panden kan het spoken, zo blijk. Op de eerder genoemde Facebookpagina doet Petra haar verhaal over de Bankastraat: “Tijdens mijn jeugd woonde ik in een huis waar een schoenmaker was gestorven. ’s Avonds rond half elf hoorden we een lichtknopje omdraaien en iemand de zoldertrap oplopen. Ik moet bekennen dat ik doodsbang was, want ik sliep op zolder. Als ik nu langs dat huis loop, krijg ik nog kippenvel.”

Het oude Hippolytus ziekenhuis

Beeld: Google Maps

In het gebouw Delftsstede schijnt het te spoken. Heel vreemd is dat misschien niet, want dit gebouw aan de Phoenixstraat was vroeger een ziekenhuis. Het Hippolytus ziekenhuis werd in 1934 geopend.

Bonus: de Bagijnetoren

escaperoom bagijnetoren delft

Goed, op deze plek spookt het misschien niet écht. Maar er wordt wel heel goed gedaan alsof. De beenderen van Willem van Oranje mogen dan misschien in de Nieuwe Kerk liggen, zijn geest is al die tijd blijven hangen in de Bagijnetoren. “In 2011 ging het mis”, vertelde eigenares Jacqueline ons eerder. “Toen de toren werd verplaatst, werd Willem’s rustplaats verstoord. De geest van Willem werd wakker en sindsdien teistert hij Delft. Hij is namelijk woedend dat hij lafhartig is vermoord en denkt dat de Spanjaarden nog steeds aan de macht zijn. ” Wij deden deze escaperoom al een keertje en ja: de geest is erg overtuigend.

Ken jij nog meer plekken?

Heb je zelf wel eens iets eigenaardigs en spookachtigs meegemaakt in Delft? Of ken je nog meer spookverhalen over gebouwen in Delft? Dan horen we het graag!

Een kortere versie van dit artikel verscheen eerder op de site, in september 2018. 

Lees ook

Doe de test: ben jij een echte Delluftenaar?

Wanneer je staat ingeschreven in gemeente Delft, betekent dat niet meteen dat je een échte Delftenaa...
Speeltuin De Bras (7)

Deze 7 dingen heb je sowieso gedaan als je in Delft bent opgegroeid

Delft is echt een topstad om op te groeien als kind. En omdat je als volwassene nog wel eens vergeet...

Oude foto’s van Delft ingezoomd: herken jij deze 5 plekken?

Foto’s van Delft van lang, lang geleden: wij kunnen er uren naar kijken. Deze keer hebben we wat oud...
feestwinkel brehm

Nostalgie! Deze 9 legendarische Delftse plekken vergeten we echt nooit meer

'Oh die goeie ouwe tijd'. We houden van Delft en hoe onze stad nooit stil staat, maar soms blikken w...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.