Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn volgens jullie de 7 lelijkste gebouwen van Delft

Door Iris Olsthoorn 10 september 2019

Wij houden van Delft. En we krijgen maar geen genoeg van die prachtige, historische binnenstad! Maar laten we eerlijk zijn: het is niet allemaal goud dat blinkt. Sommige gebouwen zijn zó lelijk, dat ze bijna pijn doen aan je ogen! Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar deze gebouwen vonden jullie volgens onze oproep het allerlelijkst. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

‘Het Zwembad’

Met stip op één zetten jullie oude stadskantoor aan de Phoenixstraat. Dit gebouw was tot een paar jaar geleden de plek waar je naartoe ging voor een nieuw rijbewijs of het aanmelden van een nieuwe Delftenaar. Je hoeft trouwens niet lang na te denken over waarom het gebouw in de volksmond ‘het zwembad’ heet. (“Alleen de chloorlucht ontbrak nog, chagrijnige badmeesters waren er genoeg daarentegen”, aldus één van de reacties). Tegenwoordig wonen er studenten in het gebouw. Toch hadden velen van jullie het gebouw liever zien gaan na de verhuizing van de gemeente.

Het ‘zwembad’ is verbouwd tot studentencomplex en zo ziet het eruit

Het nieuwe stadskantoor/station

station delft

Helaas: ook het nieuwe onderkomen van de gemeente kan jullie goedkeuring niet wegdragen. “Familie en vrienden die lange tijd niet in Delft geweest zijn, schrikken zich dood. Het glazen gebouw is teveel aanwezig en drukt het oude station helemaal weg. Er waren toen mooiere ontwerpen waar je op kon stemmen o.a. van Soeters – daar had de bevolking ook massaal voor gestemd. Dat was een blikvanger geweest met die grote stationsklok”, mailt een van de lezers ons.

Wow: het stadskantoor en station hadden er ook zó uit kunnen zien

Huisjes op de Spoorsingel

spoorzone delft

Toen de huisjes op de Spoorsingel net waren gebouwd, vroeg zo’n beetje half Delft zich af waar de gebouwtjes voor dienden. Al snel bleek dat het de in- en uitgangen waren van de Prinsenhofgarage die tussen het Bolwerk en de Kampveldweg onder de grond ligt. De huisjes staan er nu zo’n twee jaar, maar Delftenaren zijn er duidelijk nog niet aan gewend: ook deze gebouwtjes werden genomineerd als lelijkst.

Delftse mysteries: wat doen die glazen huisjes in de nieuwste gracht van Delft?

‘De garagehuisjes zijn groter dan een studentenkamer en er brandt áltijd licht’

Huis van Delft

house-of-delft
Foto: Spoorzone Delft

Het is echt waar. Jullie nomineerden zélfs een gebouw dat nog helemaal niet bestaat. Tussen het Bolwerk en het station wordt momenteel gebouwd aan Huis van Delft. Een groot, glazen gebouw met veel blauwe accenten. We weten het natuurlijk pas écht als het gebouw er staat, maar volgens velen van jullie voorspellen de ontwerptekeningen niet veel goeds…

Binnenkort verrijst er een gigantisch gebouw naast het station

Huis op de Oranje Plantage

Foto: Google Maps

Op de Oranje Plantage staat één er opvallend huis, ten midden van de kleine, oude huisjes. Degene die dit huis verbouwde, was duidelijk op zoek naar meer ruimte en ging flink de hoogte in. Maar of dat esthetisch ook zo succesvol was? Jullie vinden van niet.

 Transformatorstation op de Nieuwelaan

Foto: Google Maps

Op de Nieuwelaan vind je behoorlijk wat mooie oude gebouwen, zoals ‘het spookhuis’, roeivereniging LAGA en oude universiteitsgebouwen. Maar je vind er ook … een saai, geel, gigantisch transformatorstation. En dat verpest de uitstraling van dit stukje Delft, vinden jullie.

Delftse mysteries: Waarom wordt dit huis ‘het spookhuis’ genoemd?

De achterkant van Hema en C&A

Foto: Google Maps

De binnenstad ken véél mooie plekjes. Maar ook plekjes die je liever toch even overslaat. Zoals het stukje tussen de Paradijspoort en Kruisstraat. Het straatje heeft de al even charmante naam ‘Achtersack’ en de gebouwen op dit plekje behoren volgens de inzendingen zéker in in rijtje thuis.

Lees ook

Oude foto’s van Delft ingezoomd: herken jij deze 5 plekken?

Foto’s van Delft van lang, lang geleden: wij kunnen er uren naar kijken. Deze keer hebben we wat oud...

5 x gekke Delftse straatnamen: dit is wat ze betekenen

Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een helebo...

10 x leuke feitjes en cijfers over Delft voor in de kroeg

Heb jij ook zo’n hekel aan ongemakkelijke stiltes? Vanaf nu hoef je niet meer radeloos in je glas bi...

9 x feitjes over Delft waardoor je je gegarandeerd oud voelt

Is dat al zó lang geleden?! Dat gevoel heb jij vast ook wel eens, bijvoorbeeld als je hoort dat het ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.