Dit is waarom toeristen massaal naar Delft komen

Door Michiel de Haan 19 april 2019

Er lopen in Delft heel wat toeristen rond. Sommige Delftenaren mopperen er graag op terwijl anderen dolblij zijn met die gezellige drukte. Maar wat brengt zoveel buitenlandse bezoekers naar onze stad? Wij gingen afgelopen zomer de straat op en vroegen aan toeristen waarom ze naar Delft zijn gekomen en hoe het hier bevalt. 

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Karakteristiek

Francesco en Vanissa zijn net een uurtje in Delft als we ze spreken. Ze komen oorspronkelijk uit Rome in Italië, maar ze studeren nu in Eindhoven. “Mijn studie in Eindhoven zit er bijna op, dus ik kom nu kijken of ik in Delft verder kan studeren,” zegt Fransesco. Voordat hij naar Delft kwam, wist hij bijna niks van de stad. “Ik wist alleen dat ze hier een goede technische universiteit hebben.”

Wat Francesco tot nu toe van Delft gezien heeft, bevalt hem wel. “Het is heel karakteristiek, en het heeft een hele knusse sfeer. Eindhoven is heel industrieel, maar Delft is juist heel historisch. We zijn net bij de Oude Kerk gaan kijken. Ik studeer voor architect dus ik let heel erg op de bouwstijl en de constructie. We gaan zo ook nog bij de Nieuwe kerk en op de Markt kijken. Daarna gaan we een bezoekje brengen aan de TU.”

Net het Verenigd Koninkrijk maar dan beter

Andy (links) en Dave (rechts) met vrouw en kinderen

Voor Andy en Dave uit het Verenigd Koninkrijk is het niet de eerste keer dat ze in Delft zijn. “We waren hier twintig jaar geleden voor het eerst en tien jaar terug waren we hier nog eens,” vertellen de vrienden. Nu zijn ze met hun hele gezin in Delft en verblijven ze op de camping in de Delftse Hout. “Voordat ik voor het eerst naar Delft kwam, kende ik de stad alleen van het blauw-witte porselein”, zegt Dave. “Maar het is ook een hele mooi historische stad. It is like te UK, but much better.

In de gezinnen heeft iedereen iets anders dat ze het meest bevalt aan Delft. “Mijn vrouw houdt heel erg van poffertjes en mijn dochter vind de bruggen heel mooi,” zegt Dave. “Zelf vind ik het historische marktplein het mooist. We zijn net de kerktoren op geweest, van daar af heb je een heel mooi uitzicht.”

Amsterdam in het klein

Ook voor de Chinese Yong is dit niet zijn eerste bezoek aan Delft. “Ik kwam hier een paar jaar geleden toevallig terecht, toen ik op bezoek was in Den Haag. Ik vond Delft meteen een hele mooie en rustige stad. Nu ben ik hier met mijn familie, zodat zij de stad ook kunnen zien.”

Yong noemt Delft Amsterdam in het klein. “Het is een hele traditionele Nederlandse stad. Het is net Amsterdam, maar dan niet zo druk. Wat ik vooral heel mooi vind zijn de grachten en de historische gebouwen.”

Compact

Kayla en Bauke uit de Verenigde Staten zijn sinds een paar dagen samen in Delft. “Ik ben al langer in Delft, want ik doe een zomerstage bij de TU”, vertelt  Bauke. “Ik studeer Mechanical engineering, dus ik ben tot nu toe vooral in het lab bezig geweest met zelfdrijdende auto’s. Nu mijn vriendin op bezoek is, gaan we de toeristische dingen doen.”

Voor Kayla is haar bezoek aan Delft, haar eerste kennismaking met Nederland. Ze weet nog heel weinig over de stad, maar wat ze tot nu toe gezien heeft bevalt haar goed. “Het is een hele kleine en compacte stad, maar er is toch genoeg te zien. We zijn net de kerktoren op geweest, om het uitzicht te bewonderen. Wat ik verder heel mooi vind zijn de grachten.”

Niet te druk

Tot slot spreken we met Kwan uit Hongkong, die met haar man en dochter de Markt van Delft bewondert. “Alles wat ik tot nu toe over Delft wist, komt van het internet. Ik zag Delft op een website en vond de stad er heel mooi uitzien. Daarom wilde ik er eens komen kijken, nu we een rondreis maken door Nederland.”

Kwan is onder de indruk van het historische centrum van Delft. “Het is heel mooi en het is gelukkig niet te druk. We zijn ook in Amsterdam geweest, daar is het veel drukker. Daarnaast vind ik ook het Delftse porselein heel mooi. Maar dit is onze enige dag in Delft, dus we hebben veel te zien.”

Hoewel Kwan zelf heel wat foto’s van Delft maakte, wilde ze zelf niet voor de lens verschijnen. Daarom nog maar een plaatje van onze prachtige Markt.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.